АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА: ОТ 1 АПРИЛ ОТПАДАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ

Асена Сербезова
30.03.2022 / 15:29

От 1 април отпадат въведените противоепидемични мерки, обяви здравният министър Асена Сербезова и изброи:

„Задължителното носене на защитна маска за лице на закрити обществени места, спазване на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограничение при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища – т.е. те ще могат да се върнат към нормалния учебен процес. Също така отпада забрана за свижданията в болниците и заведенията за социалните услуги, изискването към работодателите за допускане на присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала“.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че макар и незадължително, силно препоръчително остава носенето на предпазни маски.

Това важи особено при ползване на градския транспорт, при посещение на здравни заведения, когато има струпване на много хора на открито, както и при възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Препоръчва се и спазването на дистанция и дезинфекцията на ръцете.

Остават отворени имунизационните кабинети, както и Covid отделенията в болниците.

Противоепидемични мерки ще се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването.

В срок до 3 месеца ще продължава плащането на средствата на медицинските и денталните специалисти за работа в неблагоприятни условия, както и действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайна намалена работоспособност.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев