АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА ИСКА СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ОАЕ ЗА РАЗПИТ НА ВАСИЛ БОЖКОВ

Прокуратура на РБ
25.03.2022 / 19:04

Желанието на прокуратурата да чуе Божков за твърденията му за изнудване, заради които се стигна до ВИП арестите миналия четвъртък, дойде изненадващо. Защото твърденията са на повече от 2 години, бившият хазартен бос е сигнализирал за тях, но фактът, че има 20 обвинения и се укрива в Дубай го правеше за държавното обвинение предубеден свидетел.

Желанието за разпит обаче изглежда трудно преодолимо, защото то зависи от същите тези власти на ОАЕ, които вече 26 месеца мълчат по искането на България той да бъде екстрадиран, обвинен и съден. От прокуратурата днес специално уточняват, че именно те ще направят преценката допуска ли местното законодателство разпит чрез видеоконферентна връзка.

Тъй като договор за правна помощ между емирствата и България няма, ще се прибегне до т.нар. механизъм за реципрочност. Посредник в него е правосъдното министерство. Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обеща веднага след като бъде получено искането от прокуратурата, да бъде придвижено нататък:

"Наясно сме с формалните изисквания на колегите от Обединените арабски емирства. Има комуникация по други предишни случаи. Това е в рамките на едно висящо производство. Не мога да кажа колко бързо и как точно ще реагират колегите".

Разпитът е част от валидирането на процесуално-следствените действия по делото за изнудване, които прокуратурата ще повтори след като определи извършеното от разследващите полицаи за нелегитимнно. По тази линия ще са и насрочените за понеделник след обед разпити на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Вчера по скайп от Дубай Васил Божков обяви, че е готов да се върне в България на следващия ден след като бъде свалено международното му издирване. И обеща да говори. Днес тази оферта беше отхвърлена от говорителя и ръководителя на Спецпрокуратурата:

"При положение, че властите на Обединените арабски емирства му позволяват той да пребивава свободно на тяхна територия и не е задържан в арест във връзка с нашето искане за екстрадиция, той може да се качи на самолета от Дубай за София и ако кацне на територията на България, ние ще предприемем незабавно мерки по предявяване на писменото обвинение и разпит в качеството му на обвиняем", коментира Христо Кръстев.

Задържането му, вкарването му в ареста и със задвижване на процедурата. Аз мисля, че той точно това не иска. Не иска да бъде арестуван?

"Вижте, предполагам, че това нито един обвиняем не го иска, но нали разбирате, че това е наказателен процес", каза Валентина Маджарова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев