АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАТО РЕШИ: ИЗПРАЩА БАТАЛЬОНИ В БЪЛГАРИЯ, СЛОВАКИЯ И РУМЪНИЯ

НАТО помпа мусколи
24.03.2022 / 17:01

На днешното извънредно заседание държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО одобриха разполагането на съюзнически батальони в България, Словакия и Румъния. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след края на срещата, предава БТА.

Той отбеляза, че с това решение батальоните по източния фланг стават осем, заедно със силите, изпратени в Полша, Естония, Литва и Латвия. По неговите думи се увеличава броят на съюзническите сили, поставени в повишена готовност.

Решени сме да помогнем на Украйна, с каквото можем. Имаме отговорност конфликтът да не се задълбочи допълнително, добави той по повод войната в Украйна.

Сигурността не е безплатна, затова се съгласихме да удвоим разходите за отбрана, съобщи генералният секретар.

Столтенберг обяви още, че съюзниците ще продължат да налагат висока цена на Русия за инвазията в Украйна, предава БНТ.

Лидерите са одобрили допълнителна помощ за Украйна с военни доставки: антитанк, ПВО, дронове, както и значима финансова и хуманитарна подкрепа. Ще бъде оказана подкрепа за киберзащита, както и средства за радиологична, химическа и ядрена защита.

Столтенберг повтори, че НАТО има отговорност да не позволява конфликтът да се разшири.

Призова Китай да не оказва военна и материална подкрепа на Русия във войната ѝ с Украйна и да се включи в усилията за намиране на мирен изход от кризата.

Лидерите са натоварили военните планиращи да изготвят планове за евентуално постоянно присъствие на Алианса на Източния фланг, подсилвайки отбранителния и възпиращ капацитет на НАТО. Решението ще бъде обсъдено на Срещата на върха през юни в Мадрид.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев