АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗВИКА ПОСЛАНИКА СИ В РУСИЯ ЗА КОНСУЛТАЦИИ

Кирил Петков
24.03.2022 / 13:38

България ще извика за консултации посланика си в Русия, обяви пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков преди заседанието на Европейския съвет, на което евролидерите ще обсъждат ситуацията в Украйна, информира БНР.

Министър-председателят съобщи още, че над 150 военнослужещи от Обединеното кралство ще се присъединят към бойната група на НАТО у нас.

„Ясно е какво означава това на дипломатически език“, каза Петков, запитан за реакцията на думите на руския посланик Елеонора Митрофанова:

„Оценявам реакцията на Митрофанова като недипломатична, остра и груба... Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации. Всички дипломати знаят какво означава това…би трябвало и другата страна да направи същото“.

Запитан за подсилването на източния фланг на НАТО, Петков заяви:

„Над 150 военнослужещи от Англия ще се присъединят към българската бойна група, в момента вече говорим и с Италия за това. Така че става една доста международна група по съществуващото решение на Министерския съвет и това да е в този момент и българско командване. В тази координация показваме една отвореност. Това, което разбрах и от министър Заков, е, че нашите военнослужещи приветстват да могат да тренират с техните колеги, които са едни от най-добрите в света“.

По повод санкциите срещу Русия премиерът заяви, че те трябва да са асиметрични, така че да ударят повече Русия отколкото Европа.

И определи искане от руския президент Владимир Путин за заплащане на газа в рубли като опит за стабилизиране на руската валута.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев