АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕКСПЕРТ: УКРАИНСКАТА АРМИЯ Е РАЗГРОМЕНА, СЛЕДВА РАЗБИВАНЕ НА ГРУПИРОВКАТА КРАЙ ДОНЕЦК И МАРИУПОЛ

Морска пехота на ДНР в действие край Мариупол
24.03.2022 / 11:30

Месец след началото на руската операция в Украйна украинските войски са напълно лишени от инициатива и неспособни да водят активни действия, заявява пред "Известия" московският военен експерт Владислав Шуригин.

"В момента армията на Украйна е разгромена", "в глуха отбрана", "заровила се е в земята", твърди той. Задача номер едно за руските сили сега е да приключат с украинска войскова групировка край Донецк и в Мариупол, а после да се придвижат към Одеса и Харков, които може да превземат в началото на май, прогнозира аналитикът.

През изтеклия месец са формирани предпоставки за скорошно разрушаване на цялата украинска военна система с един или няколко съгласувани удара. И щом приключи това, ще започнат вече реални политически преговори, заявява "Взгляд".

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна вчера в Европа, за да очертае заедно със своите съюзници по-нататъшната стратегия спрямо Русия във връзка с украинската криза, пише "Комерсант" по повод предстоящите днес в Брюксел срещи на върха на ЕС, НАТО и Г-7.

Украинският лидер Володимир Зеленски смята чрез видеовръзка отново да призове държавните и правителствените глави от Г-7 да отпуснат военна помощ на страната му, посочва вестникът. "Това може да бъде сторено по няколко начина - да се създаде зона без полети, да се предоставят на Украйна мощни средства за противовъздушна отбрана и авиация", обяснил говорителят на Зеленски Сергий Никифоров.

Ръководствата на САЩ и НАТО вече отхвърлиха сценария с безполетна зона, чието осъществяване би предизвикало конфликт на алианса с Русия. Киев обаче не губи надежда да пренареди ситуацията, коментира изданието. "Виждаме, че НАТО и старите формати, ООН и други, не работят много-много, и търсенето на нови формати е сред приоритетните задачи на украинската власт", отбелязал Никифоров.

На фона на днешните брюкселски форуми се появиха най-различни предположения, че Русия може да бъде изключена от Г-20, на Киев може да бъдат доставени зенитни ракетни комплекси С-400 от Турция или поне С-300 от Словакия, а в Западна Украйна ще влязат миротворци на НАТО, посочва "Независимая газета".

Западните страни биха могли да въздействат на Украйна, за да осигурят напредък в преговорите й с Москва, но не го правят. Явно смятат да протакат нещата, разчитайки на ефекта от антируските си санкции, казва пред всекидневника политологът Андрей Бистрицки.

Според него са възможни "най-неочаквани решения", но западните лидери вероятно ще се въздържат от опасни военни акции като изпращане на натовски миротворци в Украйна или доставки на противоракетни комплекси за Киев. Алиансът по-скоро ще продължи засега да увеличава военното си присъствие в региона. А преговорите междувременно ще продължат, но може би след известна пауза за осмисляне на бъдещите решения от Брюксел, резюмира експертът.

Военният аналитик Игор Коротченко споделя с "Росийская газета" "тревожна" информация, че САЩ може да доставят на Украйна зенитни ракетни комплекси "Оса" съветско производство. По думите му Вашингтон ги е купувал в бивши социалистически страни след разпадането на Варшавския договор, за да проучи възможностите на руската противоракетна отбрана.

Русия не бива да чака, докато тези оръжия пристигнат в зоната на бойните действия в Украйна и на фронтовата линия, предупреждава експертът, без да посочи източника на данните си. Руските сили разполагат с възможности да проследят превоза на "Осите" по земя, след като пристигнат от САЩ в Европа. Те трябва с мощни прецизни удари да унищожават съответните големи автомобилни и жп магистрали, мостове и места за претоварване на оръжията и техниката, приканва Коротченко.

Първото бойно използване на руски хиперзвукови ракети "Кинжал" в Украйна на 18 и 20 март "според някои познавачи (...) е предупреждение към НАТО за евентуални неприятности", тъй като "Кинжалите" могат да носят ядрени бойни глави с мощност до 500 килотона тротилов еквивалент, пише "Свободная преса".

"Кинжали" - модификация на по-старите ракети клас земя-земя "Искандер", са разположени в руската Калининградска област. Оттам ракетите могат да стигнат до Франция, Великобритания, Германия и почти цяла Италия с изключение на Сицилия. Естествено техният "дебют на украинския театър на бойни действия" не бе посрещнат от НАТО "с бурни аплодисменти", обяснява вестникът.

САЩ вече са отпускали многомилиардни суми, Пентагонът ги е усвоявал - те ще се опитват и занапред да разработят системи за противодействие не само срещу руските, но и срещу китайските хиперзвукови оръжия. Последните впрочем се движат едва ли не трийсет пъти по-бързо от звука. Това може и да е лъжа, но по-добре да не проверяваме, допълва "Свободная преса".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев