АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ РАЗГЛЕЖДАТ ОКОНЧАТЕЛНО ПРОМЕНИ В ЗАКОНА, КАСАЕЩИ „ЗЛАТНИТЕ ПАСПОРТИ“

Народно събрание
24.03.2022 / 10:21

Депутатите разглеждат окончателно промените в Закона за българското гражданство, с които ще отпаднат т. нар. златни паспорти срещу инвестиции. Народните представители обсъждат и реформите за отпускане на помощни средства на хората с увреждания.

„Предложението на Министерския съвет практиката българското гражданство срещу инвестиции да бъде прекратена е заради Европейската комисия. От Брюксел смятат, че всяко лице, което притежава гражданство на държава членка, е едновременно гражданин и на съюза и има всички права и привилегии, които произтичат от него. По-специално правото на свободно движение. Кипър, Малта и България са трите страни от ЕС, в които получаването на златен паспорт в замяна на инвестиции все още е възможно.

Депутатите ще разискват още реформите за отпускане и изплащане на помощни средства за нуждите на хората с увреждания заедно с управителя на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев.

В края на миналата седмица той обяви в Народното събрание, че от 1 юли т.г. касата започва да отговаря за тези приспособления.

На първо четене ще бъдат разгледани промени в Закона за здравето, внесени от партия „Възраждане“. Те предвиждат парламентът, а не Министерският съвет да обявява извънредна епидемична обстановка и тя да е за период, не по-дълъг от 2 месеца. В проектозакона е записано още, че имунизацията срещу Covid-19 е препоръчителна и има доброволен характер.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев