АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ДУРАНКЕВ: ИКОНОМИКАТА НА ЕВРОПА ЩЕ РУХНЕ НЕ САМО ОТ СПИРАНЕ НА РУСКИЯ ГАЗ

Проф. Боян Дуранкев
23.03.2022 / 15:07

"Проблемът не е само до природния газ от Русия, но ако се наложат санкции по линия на пшеницата, царевицата, олиото, както и на руди и благородни газове, икономиката на Европа ще се срине. Най-засегната ще е Германия". Това каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев. По думите му трябва да бъде даден отговор как ще се плаща, след като Русия е изключена от SWIFT: "Ако не се плаща, тогава Москва има ли правото да врътне кранчето и на газа, и на петрола, и на всичко останало".

Проф. Дуранкев изтъкна, че България не е най-зависимата от руския газ страна в Европа: "Не може да има някакво мислене, което да каже, че ще наложим пълни санкции на Русия и ние ще се отървем без последици. Това в икономиката се нарича "бумерангов ефект". Това е големият проблем. Колкото и да налагаме санкции, малко сме лицемери - ще наложим тежки санкции, само и само нещо да не се случи с нас".

Според него единственият печеливш могат да бъдат няколко развити сектора на САЩ: "Добивните сектори, военно-промишленият комплекс и финансовият сектор на САЩ, боравещ с петродоларите в света. Германия рискува много светлото си социалноикономическо бъдеще, ако наложи пълни санкции на Русия. Не ми се коментира какво ще стане, ако Русия наложи пълни санкции на Германия и на ЕС, ще се върнем около 1939 г. в България и то с много тежки последици".

Икономистът подчерта, че в България никога не е имало такова неравенство: "Отгоре изплуват популизмът, обещанията за светло бъдеще, много месии, толкова месии и в Библията няма. И до ден днешен те се множат Удивителното е, че раждаемостта не се увеличава, а месиите се множат".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев