АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: РУСКАТА АГРЕСИЯ В УКРАЙНА ПОСТАВЯ ОСТРО ВЪПРОСА ЗА НАШАТА СИГУРНОСТ

Румен Радев и Анджей Дуда
22.03.2022 / 17:11

„С Полша сме единни за укрепване на източния фланг на НАТО". Това заяви президентът Румен Радев в изявление след разговора му с полския му колега Анджей Дуда, който е на посещение в София, предаде Нова телевизия.

Радев бе категоричен, че "България не може да бъде част от НАТО без реални и съвременни оперативни способности".

„Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, заедно с Полша, сме единни в усилията си за укрепване на източния фланг на Алианса. За създаване на необходимите условия за въвеждане в действие на плановете за степенуван отговор в зависимост от степента на заплахите. И формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия“, заяви след срещата Румен Радев.

„Единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война, както и в нашия съвместен призив за незабавно прекратяване на войната и постигане на примирие. Пред очите ни се срива градената с десетилетие сигурност в Европа. Войната в Украйна причинява не само разрушения, не само страдания, тя е заплаха за международната сигурност и ред”, допълни Радев.

Президентът заяви, че проблемът с летателната авиация е критичен.

„Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти и да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на тях и кой да ги обслужва. Формирането на национални бойни групи е само част от тези усилия. Това обаче не отменя голямата отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство – да градим и да развиваме собствен отбранителен капацитет", поясни той.

Той отбеляза, че преди дни президентът на Полша е подписал Закон за отбрана на отечеството. Там се създава специален фонд за подкрепа на въоръжените сили, а в училищата се връщат елементи от обучението по отбрана, поясни президентът на България. По думите му и в Румъния текат сходни процеси.

Радев благодари на Дуда за готовността му незабавно експертни екипи да окажат съдействие за ремонтиране и обслужване на МиГ-29.

България е оказала подкрепа на над 100 000 граждани на Украйна, поясни президентът. „Полагаме всички усилия тези хора да получат не само подслон и храна, но и медицински грижи, работа и образование. Нашият призив към ЕС е и за подкрепа в дългосрочен план. Вярвам, че ще излезем от тази криза по-силни и по-сплотени”, каза още Румен Радев.

Той допълни, че с президента Дуда са обсъдили възможността за изграждането на система тръбопроводи по цялото продължение на източния фланг. "Този подход ще предложим на предстоящата среща на върха на НАТО", каза още Радев.

„По много начини се стремим да помогнем на Украйна. Бяха определени санкции срещу Русия, която действа по начин, който не може да бъде приет от останалите страни. Смятам, че светът ще накаже тези военни престъпления. За да задържим руската агресия, трябва да бъдем сплотени и твърди”, каза от своя страна Анджей Дуда.

Вчера полският президент беше в Молдова, а днес, след България, ще посети и Румъния, напомня БНР. Полски медии съобщават, че пътуванията на Дуда в Кишинев, София и Букурещ са част от консултациите, които полският лидер провежда преди срещата на върха на НАТО в Брюксел този четвъртък и предстоящия след това разговор с американския президент Джо Байдън във Варшава.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев