АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСКОТО ПОСОЛСТВО: УКРАИНСКИТЕ ВЛАСТИ НЕ РАЗРЕШАВАТ ДА ЕВАКУИРАМЕ ХОРАТА В МАРИУПОЛ

Мариупол
22.03.2022 / 17:00

На 20 март 2022 г. Руската Федерация за пореден път се обърна към киевските власти с безпрецедентни инициативи за провеждане на мащабна хуманитарна операция по спасяване на жителите на Мариупол и чужди граждани, намиращи се в условията на тежка хуманитарна катастрофа. В отговор беше получен с нищо необоснован отказ.

Това каза генерал-полковник Михаил Мизинцев, началник на Националния център за управление на отбраната на Руската Федерация, цитиран от руското посолство в София.

"Режимът в Киев отново показа истинското си лице и пълното безразличие към живота на над 130 хиляди невинни граждани на страната си, пленени от обезумелите банди на терористи в Мариупол. Блокирайки коридори за излизане на мирни жители, националистите ги лишават от възможността да се спасят, като ги оставят в зоната на бойни действия като „жив щит“. А всички, които се опитват да се евакуират самостоятелно, националистите ги измъчват или разстрелват в гърба", заявява още Мизинцев.

Властите в Киев са наредили на националистическите батальони да напускат града на малки групи и маскирани като мирни жители, преоблечени в граждански дрехи и използвайки хуманитарните коридори.

"На 20 март 2022 г. терористите от батальона „Азов“ убиха родителите на две непълнолетни деца и, използвайки децата, с колата на семейството се опитаха да излязат по хуманитарния коридор в Запорожие, но бяха открити и оперативно задържани от руските военни, а децата са спасени и получават необходима помощ", се посочва още в изявлението на руския генерал.

https://dariknews.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев