АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЯН ЧУКОВ: ВОЙНАТА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ С ТОТАЛНО УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕГАШНАТА УКРАИНСКА ДЪРЖАВНОСТ

Боян Чуков
22.03.2022 / 15:50

Боян Чуков е един от най-задълбочените анализатори на съвременните глобални процеси, чийто коментари и прогнози се следят много внимателно. Разговаряме за войната, последиците, грешките и бъдещето – неясно и тревожно.

Неговата оценка за случващото се днес е категорична: Целта на събитията в Украйна е да се наложи ценностна система, която да бъде различна от променливата геометрия, наричана „евроатлантически ценности“.

Чуков е особено критичен към властта у нас: "Сегашният български политически елит няма интелектуален потенциал и критичен минимум знания, за да преведе държавата през турбулентния период, който ще се става все по-опасен за нас".

Ето още акценти от интервюто:

- Ситуацията по фронтовете към 22 март е безизходна за украинските въоръжени сили и най-вероятно те ще капитулират в обозримо бъдеще

- Военни експерти считат, че до края на март огромната военна украинска групировка срещу Донбас ще бъде неутрализирана.

- Руснаците подобно на много други народи дълго бяха в ролята на лежащата жаба в тенджерата с вода, която се загрява на бавен огън.

- Москва разполага с множество инструменти за ускоряване срутването на досегашното устройство на света.

- Ако Москва реши да осъществи контрасанкции, то това ще доведе до колапс на западната промишленост и основата на постиндустриалния сегмент на високотехнологичната икономика.

- След разпадането на СССР западните елити загубиха чувството си за реалност, желаното измести реалността

- Битката за Одеса вероятно ще започне след като градът бъде блокиран по суша и море. Русия ще контролира в бъдеще Одеска област.

- В света се наблюдава бунт на народите, които не влизат в понятието „Западен свят“

- Ако Москва прекъсне доставките на всички енергийни суровини за Европа, то тогава на някого ясно ли му е какво следва най-малко в големите европейски супермаркети?

- Китайците и руснаците действат координирано, защото по единично ще станат лесна плячка на Западния свят. Русия е гръб на Китай, а обратното също е в пълна сила.

- Светът се разпада на панрегиони. Желязна завеса няма да има. Всеки панрегион ще има своята валутна единица и ще функционира в режим на почти автаркия.

- България в бъдеще няма да може да разчита на същия обем европейски фондове. Необходимо е да помислим по-сериозно за своята икономика и да престанем да се радваме, че сме „ремарке“, което някой е задължен и трябва да влачи.

- България върви с гръб към бъдещето, прави планове, но гледа назад и счита, че това е реалността. При подобно поведение катастрофата в бъдеще е гарантирана.

Ето и самото интервю:

- Господин Чуков, вече сме в края на третата седмица на войната, прогнозите за нейния изход и продължителност са в най-различни посоки – от ескалация на напрежението до спиране на военните действия до десетина дни. Каква е вашата оценка на експерт – по план ли действа Русия, има ли индикации за разрастване на конфликта извън територията на Украйна, търсят ли се условия за примирие, изгодни и за двете страни?

- Като цяло въоръженият конфликт се развива съгласно плановете на руските въоръжени сили. Първата фаза от военната операция завърши, наблюдаваме втората. В началото се получи известно стъписване, тъй като Москва надцени каква ще бъде подкрепата от жителите на Харков. Очакваше се, че местните власти бързо ще преминат на страната на Русия и няма да има сериозна съпротива. Харков е бивша столица на Украйна. Твърди се, че по първоначален замисъл е трябвало още в самото начало там да се установи временно правителство, което да води конструктивен диалог с Москва. За тази цел в руските медии се появи и Виктор Янукович, бивш президент на Украйна, който беше почти изчезнал. Медийни изяви имаше и бившият украински премиер Николай Азаров, който работеше в тандем с Янукович до началото на 2014 г., когато бе организиран майдана в Киев.

Засега няма признаци, че конфликтът ще се разшири извън територията на Украйна. Двата тура преговори в Беларус между Москва и Киев бяха напълно безрезултатни. Беше проведен и трети тур в режим на видеоконференция, който не донесе нищо позитивно.

- Виждаме, че Русия остава с непроменени позиции?

- Да, Русия остава с непроменени позиции. Единствената новина от преговорите е, че украинците разстреляха след първия тур един от своите преговарящи. Москва потвърди, че е твърдо решена да проведе денацификация и демилитаризация на Украйна. Исканията на Киев за незабавно изтегляне на руските войски и заплащане на репарации на Украйна са нереалистични.

- Вие прогнозирахте, че Украйна ще капитулира. Какво ви дава основания за тази прогноза?

- Ситуацията по фронтовете към 22 март е безизходна за украинските въоръжени сили и най-вероятно те ще капитулират в обозримо бъдеще. Военни експерти считат, че до края на март огромната военна украинска групировка срещу Донбас ще бъде неутрализирана. В момента няма обективни условия за примирие. Преговорите са съпътствани от много дезинформация, паралелно се води и остра информационно-психологическа война. Макрон, Шолц и донякъде Нафтали Бенет, премиер на Израел, се провалиха в опитите си да посредничат. Външният министър на Турция Мевлюд Чавушоглу също активно участва. Преговорите до този момент имат отвличащ характер, а временното затихване на сраженията се използва от украинците за прегрупиране на войските. Накрая, да кажа, че никой не знае план-графика на ведомството на Шойгу за операцията в Украйна, за да констатира някакво забавяне. Иначе в пропаганден план всеки може да си говори каквото си иска.

- Каква е целта на тази война? Чувам анализи, че целта е - или Русия, или САЩ. Че Русия е готова да стигне до крайност, защото няма какво да губи, за разлика от САЩ. Това възможно ли е?

- Събитията в Украйна са увертюра на това, което ще следва. Наблюдаваме срутване на световния ред, установен от САЩ след падането на Берлинската стена. Процесът е силно земетръсен и изключително болезнен за света. Глобалната икономика, изградена на основата на либералната идеология, се разпада. Доларът като световна резервна валута губи позиции. В момента всички са фиксирали поглед в челния сблъсък между Русия и САЩ на украинска територия. В глобалните медии се въртят различни теории, които се опитват да обяснят защо руската армия навлезе на 24 февруари в Украйна.

- Преобладава мнението, че Путин иска да възстанови руската имперска сила, с която Западът да се съобразява. Това така ли е в действителност?

- Най-често срещаното обяснение е, че Путин, негодуващ от разпадането на СССР, е решил да възстанови Русия като велика сила. Редица западни анализатори считат, че Путин следва стратегията, дефинирана от геополитика Александър Дугин, която цели изграждане не просто на Руска империя, а на Евразийска империя. Други виждат в конфликта стремеж на Кремъл да си върне изгубената буферна зона, каквато беше Източна Европа след падането на Берлинската стена. Трети смятат, че Путин е нахлул в Украйна, за да не се присъедини тя към НАТО. Не липсват и екзотични обяснения.

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол и Робърт Персън, професор във Военната академия на САЩ, твърдят, че Путин се страхува от демокрацията в Украйна, която била заплаха за неговия автократичен режим.

Проблемът на всички теории, които се опитват да обяснят действията на Путин, е само един, но съществен. Масово коментаторите изграждат своите разсъждения в рамките на либералната когнитивна матрица, която е наложена безкомпромисно в глобален мащаб. В резултат на това, коментаторите се превръщат в банални пропагандатори, скарани с реалността. Става въпрос за нещо, което наричаме концептуално оръжие. Но това е друга тема и тя касае модерното понятие „хибридни войни“.

Светът излиза от либералната матрица, която властва сред 20% от населението в света. Например анализите на бразилския геополитик Пепе Ескобар или индийския посланик Мелкулангара Бхадракумар не са много познати в либералния свят. Защото те не разсъждават в рамките на либералната когнитивна матрица. Но и двамата притежават интелектуален потенциал, надхвърлящ този на популярния Франсис Фукуяма, който преди години неудачно предрече „края на историята“ и е елемент от пропагандния фон на американските неокони.

- Да ви върна на въпроса - това война на Русия със САЩ ли е?

- Русия отдавна разбра, че ако остане в света, създаден по правилата на САЩ, ще загине. Руснаците подобно на много други народи дълго бяха в ролята на лежащата жаба в тенджерата с вода, която се загрява на бавен огън. Ако жабата се пусне във вряла вода, то тя ще изскочи незабавно от тенджерата. Но при бавно загряване се сварява без да усети. Е, Русия изскочи от „тенджерата“ на американоцентричния свят. И Русия не е сама. Много други държави се пренастройват и търсят ново място под слънцето. Някои шумно, други тихо и плавно. Истината е, че доскоро светът се регулираше от създадените от САЩ правила, а не от международното право.

Антъни Блинкен обвини Русия, че иска да разруши правилата, по които съществува днешният свят. Разликата между „правила“ и „международно право“ е очевидна даже за неспециалисти.

Най-важното! Целта на събитията в Украйна е да се наложи ценностна система, която да бъде различна от променливата геометрия, наричана „евроатлантически ценности“. Светът се регионализира и не е задължително всеки мегарегион да ползва унифицираният до този момент либерален модел. Очевидно е, че в понятията „морал“ и „етика“ се влага различно смислово съдържание в зависимост от географската точка.

В геополитиката най-силният играч притежава властта. Преди събитията в Украйна светът функционираше съгласно правилата, наложени от САЩ, ЕС и Британската общност. Тези правила са лесно разбираеми - ние установяваме правилата, вие ги спазвате. Но ние си запазваме правото да променяме правилата, когато желаем, за да ги адаптираме към нашите нужди и интереси. По-ясно казано, „правила за мен, но не и за теб“. Именно този свят беше разрушен от влизането на хората на Шойгу в Украйна.

- Но да тръгнеш да срутваш този свят на „евроатлантически ценности“, трябва да си наясно какъв ще бъде ответният удар. И той дойде с ужасяващите санкции, чиито последици Русия дълго ще инкасира.

- Грешно е да се счита, че Русия е безобидна и предстои само да инкасира „адските икономически санкции“. Москва разполага с множество инструменти за ускоряване срутването на досегашното устройство на света. Русия може да отвърне с енергийна блокада (газ, нефт, уран), да провокира липсата на хранителни продукти и десетки милиони бежанци, да разруши ключови ресурсни и технологични вериги и други. Изброените опции са взаимно болезнени, но, ако продължи тоталната война срещу Русия, те са възможни. Ако Москва реши да осъществи контрасанкции, то това ще доведе до колапс на западната промишленост и основата на постиндустриалния сегмент на високотехнологичната икономика. Най-много ще пострада ЕС. Замразяването на ситуацията в Украйна за периода 2014-2021 г. отговаряше на средносрочните интереси на Москва, но температурата в „теджерата“ през 2021 г. започна да става прекалено висока и инстинктът за самосъхранение на руската държава сработи.

- Защо Путин не обясни на света защо е тази война? Речта му на 24 февруари беше шокираща за мнозина, но и досега западният свят не възприема обясненията му за денацификация и девоенизация на Украйна. Защо Путин допусна да загуби информационната война?

- Путин от 15-на години обяснява какво се случва и какво ще предприеме Русия. На Мюнхенската конференция за сигурност през 2007 г. руският президент бе пределно ясен. Той предупреди, че Русия не желае и няма да играе в бъдеще съгласно правилата наложени от западния свят. Но тогава думите му бяха посрещнати с насмешки и подигравки. Речта му на 24 февруари бе шокираща за тези, които не разбраха или не пожелаха да разберат какво говори дълги години Путин. През годините руският президент говореше предимно на Западния свят. В един момент показа новите оръжия на руската армия. Отново последваха подигравки, че Путин блъфира с елементарни мултфилмчета. Що се касае до това, че Западният свят не иска да възприеме неговите предупреждения и обяснения, то това е съвсем естествено.

Ако Западният свят се съгласи с Путин, то това ще разруши вселената, която е изградена по западните правила. САЩ ще загубят позицията на глобален хегемон.

Всъщност след разпадането на СССР западните елити загубиха чувството си за реалност, желаното измести реалността. В този ред на мисли Западният свят не приема и обясненията на Путин за денацификация и девоенизация на Украйна. Защото руският президент разрушава американоцентричния свят. Да, към този момент Путин губи информационната война, но само в Западния свят, който е 20% от населението в света. Медийните мрежи, които защитават либералната когнитивна матрица, са изграждани с десетилетия. Вложени са огромни финансови средства. Но това не е така в Китай, Индия, Иран, Мексико, Бразилия, Венецуела, Виетнам, Ирак, Сирия, Турция и др. Украинците се убедиха за кратко време, че разликата между любезния евроатлантически наратив и реалността е огромна.

- Ще има ли битка за Одеса? И какво означава тя за Москва? Какво ще стане като влязат руснаците в Киев?

- От геополитическа гледна точка Одеса е от стратегическо значение. Пристанището е било част от морската фасада на СССР и има ключова стойност за военната стратегическа дълбочина на Русия. На 15 март Naval News съобщи, че към Одеса са доплавали 14 руски военни кораби, няколко от които десантни. Битката за Одеса вероятно ще започне след като градът бъде блокиран по суша и море. Русия ще контролира в бъдеще Одеска област. Тя е прекалено близо до американската военна база в района на Констанца (Румъния), която представлява заплаха за руската национална сигурност. След като руснаците овладеят и поставят под свой контрол Одеска област, ще бъде решен и проблемът на Москва с Приднестровието. Ще бъде създаден сухопътен коридор до Тираспол.

С влизането на руснаците в Киев ще бъде проведена цялостна денацификация. Заловените последователи на Степан Бандера, които са извършили множество престъпления, ще бъдат съдени. Представител на руския Следствен комитет публично обяви списък на лицата, които ще бъдат изправени пред съд като военнопрестъпници. В момента се затваря обръчът около украинската столица и се унищожават военните обекти наоколо.

- Защо Путин не показва мощта на руската армия? Това, което виждаме до този момент, развенчава мита за „непобедимата” армия, страшилището за НАТО и САЩ?

- Очевидно е, че Генералният щаб на руската армия има стратегия, която не може да бъде разшифрована от хора, които нямат военна подготовка. Бившият полковник от френското разузнаване и военен експерт Жак Бо твърди, че е възхитен от скоростта на специалната операция на Русия в Украйна. За четири дни руските военни са заели територия равна на Великобритания, заяви французинът в интервю пред белгийския журналист Мишел Колон.

Числеността на руската армия е над 1 млн. човека, но в Украйна са влезли около 120 000 руски военни, което е само първият ешалон. Съотношението на сражаващите се войски в началото на конфликта е 1:5 в полза на украинците. Руските танкови войски все още не са навлезли масово на украинска територия. Авиацията не се използва достатъчно активно. За силата на руската армия може да се съди по изявления на Байдън и Столтенберг, които постоянно повтарят, че силите на САЩ и НАТО няма да влязат в директен сблъсък с хората на Шойгу. Тези, които познават руския начин на мислене, добре знаят, че Русия притежава скрити няколко жокера в своя ръкав, които при необходимост ще сложи на масата.

Освен показаното, руснаците имат и други високотехнологични оръжейни изненади. Полковникът от резерва на американската армия Дъглас Макгрегър заяви наскоро: „Очевидно, тези украински части, които са още активни, са обкръжени в различни градове. Но не са способни на нищо, освен на карфични убождания, което не е опасно. Изходът от войната е решен“.

- Правят редица психологически потрети на руския президент. Някои се съмняват в способността му да взима адекватни решения, други подчертават, че двете десетилетия на власт са го откъснали от реалността, че е подценил съзнанието за автономност на украинските граждани, трети казват, че Путин тепърва ще покаже качества на концентриран военоначалник . Вашият прочит какъв е?

- Психологическите „портрети“ на Путин в медиите са елемент от информационно-психологическата война, която се води. Да припомня, че за „неадекватни“ бяха обявени Садам Хюсеин, Муамар Кадафи, Слободан Милошевич, Башар Асад, Уго Чавес и други, които в един момент станаха неудобни на американоцентричния свят. А всички те бяха преди това посрещани с почести в западните столици. Муамар Кадафи си разпъваше шатрата в центъра на Париж и французите искрено му се радваха. Ричард Холбрук като заместник държавен секретар на САЩ гостуваше на Слободан Милошевич в ловните резиденции на Тито и твърдеше, че демокрацията в Югославия е свързана с името на Слобо. Съдът в Хага оправда посмъртно Слободан Милошевич.

По отношение на Путин наблюдаваме добре познатата и многократно прилагана технология за демонизиране на неудобни държавни ръководители. Едни и същи коментатори демонизираха изброените по-горе личности. Сега тяхна мишена е Путин. Не съм срещал експерти психолози от Китай, Индия, Бразилия, Мексико, Индонезия и други страни, тоест от останалите 80% от населението на света, които настойчиво да твърдят, че Путин е „неадекватен“.

Путин е офицер от руското разузнаване и считам, че академични западни анализатори без познания от работа в службите няма как да „влязат в неговите обувки“, за да го прогнозират и анализират успешно.

- Допусна ли Путин грешка дотук и каква – политическа, военна, комуникационна? Има ли разкол в обкръжението му? Сред генералитета? Може ли да бъде предаден Путин от своите?

- Дотук се вижда ясно, че руската държавна машина не работи съвсем синхронно. Редица изказвания на ключови фигури като Песков, Захарова и други се разминават с обръщенията на Владимир Путин към руския народ. Това внася смут в населението и вреди на хората на Шойгу в Украйна. В централните руски медии също се наблюдават коментари от известни публични личности, които внасят разнобой в руското общество. Смятам, че медийните разминавания са в резултат на това, че никой не знае напълно стратегията и тактиката на Путин за постигането на поставените от него цели. Руският президент винаги е бил непредсказуем в своите действия.

- Как да преценим ролята на олигарсите, които са най-преките потърпевши от санкциите? Има ли сред тях брожение?

- Много често се говори за ролята на руските олигарси в управлението на Руската федерация. Но руската олигархична общност през последните 10-15 години бе сериозно кадрово обновена и преформатирана. Олигарси като Ходорковски бяха изгонени от Русия, а тези, които установиха динамичен и конструктивен диалог с Путин, бяха кооптирани във воденето на държавните дела. През последните години редица от т. нар. „силовики“ (представители на специалните служби) около Путин забогатяха и се превърнаха в истински олигарси. Недоволни руски олигарси има. Въпросът е дали те имат потенциал да свалят от власт Путин.

За брожения сред руския генералитет получаваме информация от медийни източници, които са ангажирани в информационно-психологическата война срещу Русия. Всеки може сам да определи доколко може да се възприема въпросната информация 100% като достоверна. Преди години се твърдеше, че най-големите врагове на Русия са пътищата и глупаците. Според мен най-големите врагове на днешна Русия са предателите и крадците корупционери, които през 90-те заеха ключови постове в управлението на Руската федерация.

- Как ще завърши тази война? Ще има ли раздяла на Украйна? Ще посегне ли Путин на Полша?

- Войната ще приключи с тотално унищожаване на сегашната украинска държавност. Нещо, за което Путин предупреди, когато украинската армия грубо посегна на цивилното население на Донбас. Една значителна част от него вече е получила руски паспорти, а над 1 млн. донбасци са емигрирали в Русия. Не съм убеден, че значителна част от Западна Украйна няма да бъде руски протекторат.

Най-вероятно само земите на Галиция, населени с униати ще се окажат след време в Полша и Унгария.

Ще се създаде сухопътен коридор до Приднестровието, който ще постави в нова ситуация Молдова. Русините са народ с удивителна съдба. Те наричат себе си руснаци, руснаки, и считат, че са част от общоруската цивилизация както руснаците, белорусите и украинците. Те живеят в северните Карпати в най-западната част на Украйна и едва ли ще бъдат оставени на произвола на съдбата от Кремъл.

Москва търси радикално премахване на екзистенциалната заплаха за националната сигурност на Русия по отношение на сегашната украинска държавност.

- Вие твърдите, че Русия ще загине, ако е част от глобализиращия се свят. Но как ще изглежда бъдещето ѝ в изолация? Кои ще бъдат нейни съюзници? Китай? Индия? И това достатъчно ли е?

- Предлагам да излезем от клишето „световната общност“, „целия свят“, „белите страни“ и други подобни. Става въпрос за едва 20% от населението на земята. Това в никакъв случай не е „целият свят“. В глобалнителиберални медии светът се разделя на „демокрации“ и „авторитарни режими“. Това от гледна точка на американоцентричния свят е удобно разделение, а либералната когнитивна матрица позволява да се налага тази категоризация в съзнанието на масите. Такова разделение на света има за цел да се запази статуквото в полза на Западния свят.

Всъщност в света се наблюдава бунт на народите, които не влизат в понятието „Западен свят“. Китай, който никога не е вземал страна в глобалните конфликти, за първи път достатъчно експлицитно застана на страната на Русия. Индия също не прие русофобските постановки на Вашингтон. Мюсюлманският свят, и сунити, и шиити също притихна.

В Саудитска Арабия и ОАЕ не вдигат телефона на Джо Байдън. Мюсюлманите в Индонезия подкрепят своите единоверци от Чечня и доброволците от Дагестан, които се сражават срещу бандеровците в Украйна. Мюсюлманският свят разклати петродолара и започна да гледа към петроюана. ЮАР, Бразилия и Аржентина също не застават плътно зад действията на Западния свят. От латиноамериканските държави само Колумбия подкрепя безусловно Вашингтон.

- Казвайки всичко това, намеквате ли за внасянето на расистки елемент във войната и нейните последици?

- Индийският дипломат Мелкулангара Бхадракумар изгуби своето спокойствие на 28 февруари 2022 г.: „Западните журналисти със страст подкрепиха тези бежанци (украинците), които не са като тези нечовеци мюсюлманите, които чукат на вратата на Европа, за да молят за убежище. Но тези украински бежанци са християни и с руси коси и светли очи... Нито една мюсюлманска страна не изказа своята подкрепа за Вашингтон в неговата конфронтация с Русия... Основният проблем е, че те мислят, че става въпрос за един нов кръстоносен поход на християните легендиран под ценностите на „ред основан на правила“, които те познават добре“. Много народи се чувстват засегнати от расисткия подход към бежанците в глобалните медии.

Нашият премиер Кирил Петков също допринесе с едно свое изказване в тази посока. В Мексико президентът Андрес Обрадор изпрати писмо на 10 март до Европарламента след една резолюция осъждаща неговата страна: „Да знаете, членове на Европарламента, че Мексико не е страна за завладяване“. Намек за колониалното минало на Мексико. Андрес Обрадор сравни евродепутатите с „овни“ и ги обвини в „клевета“. Мексиканският президент заяви, че неговата страна няма да прати оръжие в Украйна и няма да наложи санкции на Русия.

В действителност срещу Западния свят се изправя в най-широк смисъл „Големият Юг“, който е бил третиран от „белите страни“ като недоразвит и интелектуално изостанал. Нещо като хора втора категория. Напротив, науката и технологиите в „Големия Юг“ не остъпват на американоцентричния свят. В някои направления даже го превъзхождат. Фундаменталната и приложна наука в Иран, Китай, Пакистан, Индия и други е на световно ниво. Мелкулангара Бхадракумар даже говори за „свещена война срещу Запада“ от „Големия Юг“. Тази тема обаче се губи в сраженията на хибридните войни и е обвита с мъгла. Ще си позволя да цитирам френския социолог Мишел Мафесоли, който каза през февруари: „Когато нещо приключва, това, което си отива става много агресивно. Полемологията (наука за войната) ни научи, че ариергардните сражения са най-кървави. Предчувствайки, че губиш битката, убиваш“.

- Вашата прогноза - ще расте ли съпротивата срещу войната в руското общество? Бяхме свидетели дори на антивоенна акция в телевизионния ефир.

- Вашият въпрос има и друга страна. Ще расте ли съпротивата в Западния свят срещу бандеровците в Украйна и санкциите срещу Русия? Тези две страни на един и същи въпрос са като скачени съдове. Народите на Руската федерация ще трябва да затегнат коланите, особено през следващите 18 месеца. Време, през което Русия ще трябва да премине на планова мобилизационна икономика. Драматично ще бъде за част от руския елит, който е свикнал да почива в Куршавел и да яде стриди и хамон серано. Една част от него се изнесе и напусна Русия. Друга част се готви да направи същото.

Основните трудности ще бъдат следващите 4-5 месеца. Голяма част от проблемите ще бъдат решени за около 8 месеца. До момента Русия не е предприела никакви сериозни контрасанкции срещу Западния свят. Тръбата с руски природен газ, която транзитира през Украйна, е пълна.

А ако Москва прекъсне доставките на всички енергийни суровини за Европа, то тогава на някого ясно ли му е какво следва най-малко в големите европейски супермаркети? Инфлация и липса на хранителни продукти с всички негативни последици за свикналия на комфортен живот европейски гражданин. Стоки от първа необходимост вече започнаха да липсват в западноевропейските магазини. Засега не е толкова драматично, но след време?

Обикновеният руснак винаги може да пробие още три дупки в своя колан. Той е доказал, че го може. Но не съм убеден, че обикновеният французин, германец, италианец, британец и пр. са способни безропотно да пробият само още една дупка в своя колан. Медийната антивоенна акция по руската национална телевизия ОРТ бе пробив в медийната политика на Кремъл. Имаше и техническо прекъсване на речта на Путин по време на масовото мероприятие на стадиона Лужники преди броени дни. Но всички видяха на стадиона масовата подкрепа, която има руския президент от младите хора. Достатъчно е да сравним подкрепата на Путин в Русия с тази на Байдън в САЩ или Макрон във Франция. Руското общество се хомогенизира бързо на патриотична основа. Предстои схватка маратон между Западния свят и Русия, зад която в далечината се вижда съвсем отчетливо „Големият Юг“, който не е настроен дружелюбно към Запада.

- След началото на войната все повече анализатори подчертават, че светът няма да е същият и този път това не звучи като клише. Сякаш преформатирането започна отчетливо с пандемията и затварянето на обществата, но как ще завърши?

- Светът се разпада на панрегиони. Всеки панрегион ще има своята валутна единица. Държавите с глобален геополитически код се стараят да очертаят своите територии. Основният принцип, по който ще става оформянето на панрегионите е цивилизационен. Историята показва, че всеки народ, който се отдели от своето цивилизационно семейство, започва да се топи демографски. За да бъде самодостатъчен един панрегион, трябва да има около 400-500 млн. жители. Англосаксонският свят вече е очертал своите граници.

В момента върви битка за спорните територии. Едва сега стана ясно защо Великобритания напусна ЕС и се опитва да очертае своята зона на влияние на европейския континент. Световният ред, формиран от институти като СТО, МВФ и СБ, постигна пик в своето развитие в края на 90-те на миналия век. Тогава САЩ останаха единствен център на сила, който е способен да налага чрез принуждаване или убеждение своите представи за това, кое е правилно и кое не е, на цялата планета.

Смятам, че към 2025-2026 г. САЩ ще се оттеглят от Европа. Ако слушаме Франсис Фукуяма, то Русия ще претърпи пълно военно поражение в Украйна и в резултат на „адските санкции“ ще падне на колене. По този начин ще стане възможно „възраждането на свободата“, а Китай ще намали своите амбиции. Нещо като второ преработено издание на неговата книга „Краят на историята“.

- Къде виждате мястото на Европа и на България в новата международна архитектура? Изглежда, че Черно море ще бъде и граница между два свята. Какво означава новата Желязна завеса?

- България се намира в Източна Европа и е разположена на ставащите все по-неспокойни Балкани. Разрушава се предишният икономически ред в света. Западния свят управляваше финансовите потоци, Китай беше „фабриката на света“, а Русия доставяше предимно енергийните и други суровини. Тежката химия и гигантските металургични заводи са в „Големия Юг“. В САЩ около 80% от БВП са услуги и търговия. Срещу прясно напечатани долари никой повече не иска да предоставя стоки.

Промишлените и технологични вериги в света се разпадат. Започват да се изграждат такива в оформящите се панрегиони. Например, над 50% от колите „Фолксваген“ се проидвеждат в Китай. Стоките у нас, на които пише „Made in EU“, са произведени в Китай. Желязна завеса няма да има. Ще има панрегиони, които ще са няколко на брой и ще функионират в режим на почти автаркия. България в бъдеще няма да може да разчита на същия обем европейски фондове.

Необходимо е да помислим по-сериозно за своята икономика и да престанем да се радваме, че сме „ремарке“, което някой е задължен и трябва да влачи. Виктор Орбан и Реджеп Ердоган вече мислят и действат с програма за утрешния ден.

България върви с гръб към бъдещето, прави планове, но гледа назад и счита, че това е реалността. При подобно поведение катастрофата в бъдеще е гарантирана. Сегашният български политически елит няма интелектуален потенциал и критичен минимум знания, за да преведе държавата през турбулентния период, който ще се става все по-опасен за нас.

- Големият глобален сблъсък САЩ-Китай очевидно предстои. Това ще консолидира ли допълнително китайския елит и общество?

- Китайците прекрасно си дават сметка, че им предстои сблъсък със САЩ. Известната китайска телевизионерка Лю Син се изрази най-точно като каза за Вашингтон: „Можете ли да ми помогнете да победя вашите приятели (Русия), за да мога да се съсредоточа на това да ви пребия в бъдеще?“. Съгласно плановете на американските мозъчни тръстове до 2025-2026 г. САЩ трябва да се справят с Русия, а до 2032 г. да се разправят с Китай. Китайците и руснаците действат координирано, защото по единично ще станат лесна плячка на Западния свят. Китайците отдавна се подготвят за големия сблъсък със САЩ. Над Поднебесната е издигнат „цифров информационен купол“, който е непробиваем за големите американски IT-компании. Не мисля, че Китай ще реши своя проблем с Тайван преди да бъде преизбран Си Дзинпин през ноември тази година.

Глобалният китайски инфраструктурен проект „Един път, един пояс“ в новата обстановка може да се реализира само ако се синхронизира с Евразийския икономически съюз. Ще наблюдаваме нарастващото влияние на ШОС и ОДКБ в глобален план. Не изключвам ОДКБ да се яви със свой контингент миротворци в Украйна след като утихнат сраженията.

В Китай съществува политически елит („комсомолците“), който е на високи държавни позиции и е свързан с Демократическата партия на САЩ. Негов лидер е китайският премиер Ли Къцян. Отделно американската Републиканска партия е свързана с Шанхайската групировка. Зад Си Дзинпин стои НОАК (армията) и битката за политическо надмощие ще продължи бурно до края на 2022 г.

- Това означава ли, че Русия ще става все по-зависима от Китай след разрива със Запада?

- Русия и Китай са взаимно зависими и се допълват ресурсно в общата им схватка със САЩ. Либералната концептуална матрица в пропаганден план постоянно се опитва да вбие клин между Москва и Пекин. Ту китайците са лицемерни, ту кроят тайни планове да завладеят Сибир, въобще не липсва разноцветен букет от най-различни дезинформации. Реформата в китайската армия и новите военни окръзи в Китай показват пределно ясно, че Пекин не крои планове да напада Русия. Китайските подземни шахти за междуконтинентални ракети са разположени по руско-китайската граница и са под защитата на руската противоракетна отбрана. Русия е гръб на Китай, а обратното също е в пълна сила. Нима можем да очакваме подкрепа на Пекин към Москва, такава каквато София дава на Вашингтон?

- Защо тогава Китай не подкрепи директно Русия в този момент?

- Китайската дипломация никога в своята история не е подкрепяла някого експлицитно. Тя е ритуална и иносказателна. Тази година за първи път китайските дипломати застават зад своите руски колеги така ясно и достатъчно недвусмислено. Китайската дипломация притежава свой собствен стил и европейските експерти с набита в главите си либерална концептуална матрица бълват неверни коментари и анализи. Спомням си, че когато китайското посолство в София представи книгата „Китайската мечта“ на Си Дзинпин, се случи нещо много показателно. Росен Плевнелиев без явно да е чел книгата заяви пред публиката, че „китайската мечта прилича много на българската мечта...“. Трябваше да видите физиономиите на китайските дипломати след „мъдрите“ думи на нашия човек.

- Говорим за новия свят, който явно вече чука на вратата. Може ли да има мир в света без Русия? Войната не зачеркна ли за десетилетия Русия, руската душа, руската култура за западния свят? Изобщо може ли да бъде изключена Русия от общото уравнение на днешния свят?

- Светът не може да съществува без Русия. Светът няма да съществува без Русия. Да си припомним думите на Путин: „А зачем нам такой мир, если там не будет Росии?“ Русия е военна свръхсила. Днес тя трудно може да бъде поставена на колене. Руската военна доктрина позволява употребата на атомно оръжие, ако е заплашена руската държавност. Западния свят принуди Путин да каже следните думи на заседание на международния дискусионен клуб Валдай: „Мы попадем в рай, а они-просто сдохнут“.

Пентагонът най-правилно оценява реалната ситуация в света. Американските военни са наясно, че оръжията на руснаците не са онези мултфилмчета, на които се смееха преди време и се подиграваха. Думите на Путин имат реално покритие и Путин не трябва да се бърка със Слободан Милошевич или Муамар Кадафи. Няма как Русия да бъде изключена от общото уравнение на света! Около 80% от населението на света общува активно с Русия. Множество държавни ръководители постоянно търсят срещи в Кремъл с Путин. Това, че 20% от държавите искат да изключат Русия си е за тяхна сметка. „Големият Юг“ е приятелски настроен към Москва и иска да дружи с нея. По-скоро „целият свят“ се оказва изолиран.

- Как оценявате посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин в България? Как ще го коментирате на фона на развитието на военната обстановка в Украйна?

- В нашите медии нямаше много конкретна информация за посещението на Лойд Остин. Мога да съдя само по поредицата косвени признаци, които дават възможност за определени хипотези. Посещение на американеца съвпадна с изгонването на 10 руски дипломати от България. Правителството на Кирил Петков облече жълтата фланелка на русофобията в ЕС и НАТО. Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова даде обширно интервю на 21 март по руския новинарски канал Россия 24. Тя коментира достатъчно остро недружествения демарш на българското правителство и предупреди, че ще има реакция от руска страна. Тя свърза посещението на Лойд Остин с изгонването на руските дипломати.

- Чух коментар, че изгонването на 10-те руски дипломати е за „баланс“ пред САЩ, заради отказа ни да предоставим оръжие на Украйна. Възможно ли е такова мислене?

- Официално бе обявено, че САЩ няма да искат от България да предостави на Украйна нашите ПВО системи С-300 или българските самолети Миг-29. Съобщено бе, че на наша територия можем да очакваме още американски войски. В България има летища, които се посещават периодично от американски военни самолети. Вероятно ще бъде засилена тяхната охрана от американска страна. Явно на българската армия не е гласувано достатъчно доверие. Въпросът е, че на тези летища в един определен моме

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев