АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ: ТРАДИЦИИТЕ СА БОГАТСТВО, НО Е ВАЖЕН И ПОГЛЕДЪТ КЪМ БЪДЕЩЕТО, РАЗВИТИЕТО И РАСТЕЖА

STEM centur
22.03.2022 / 15:23

В Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ в Сливен днес бе открит център по природни науки „СТЕМ алтернатива“. Официалното откриване съвпадна с патронния празник на гимназията. Гост на събитието бе кметът Стефан Радев, който поздрави директора, педагогическия екип и учениците с празника им. Той подчерта, че богатите истории на гимназията и Сливен са неразривно свързани и е повод за гордост за всеки, който е преминал етап на обучение или преподаване там.

„Традициите са богатство, но е важен и погледът към бъдещето, към развитието, към растежа. Убеден съм, че тази инвестиция ще допринесе за по-добро интегриране на техническите науки в образованието. Надявам се за всички да е полезна работата в такава среда, да запали нови стремежи и да е в помощ за вашето развитие и обществото като цяло“, заяви още кметът Радев. В рамките на официалното откриване сливенският градоначалник, заедно с областния управител Веселин Вълчев, председателя на местния парламент Димитър Митев и началника на РУО-Сливен Кристиана Станкова наградиха отлично представили се ученици на олимпиади и национални състезания.

От своя страна директорът на гимназията Мариана Милева отбеляза, че СТЕМ центърът ще бъде отправна точка в работата на училището през следващите месеци и години. Тя използва случая да благодари на всички, участвали в процеса на изграждането на новите лаборатории и технологичното оборудване в тях.

Центърът по природни науки „СТЕМ алтернатива“ е създаден по Националната програма на МОН „Изграждане на училищна СТЕМ среда“. Изцяло ремонтирана и оборудвана е лабораторията по химия. Освен това е реновирано помещение за лабораторната работа по биология, което включва дигитални микроскопи, лаптопи с добавена реалност и интерактивна маса. Ремонтирана е съществуващата лаборатория по биология, която е обзаведена с модулни маси и дигитална лаборатория със сензори и устройства за регистриране и обработване на резултатите от провежданите експерименти. Обновени са четири класни стаи. Обновени и преоборудвани са хранилищата по химия и биология. В рамките на проекта в училището вече функционира нова пожароизвестителна система в старата сграда на гимназията.

Реализирането на проекта се осъществява със средства от МОН и 10 % съфинансиране от училището.

Пресслужба на община Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев