АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСЛАВОВА: ГОТВЯТ СЕ ПРОМЕНИ, ЗА ДА РАБОТИ БЕЗПРОБЛЕМНО ЕВРОПРОКУРАТУРАТА У НАС

Лена Бориславова
22.03.2022 / 09:30

"Срещата между министър-председателя Кирил Петков и представители на Европейската народна партия продължава и в този момент. Обменят се различни визии, споделят се проблеми, както и препоръки от европейските ни партньори за това как над всичко, за което застава правителството, е спазването на принципите на правовата държава. Двете страни подчертаха изключително високото доверие, което имаме в европейската прокуратура, делегираните прокорури в България и личното уверение на премиера, че той ще направи всичко възможно, за да може тази институция да работи безпроблемно у нас, включително чрез законодателни промени, които се подготвят в момента и до седмица ще бъдат представени, насочени към това европейската прокуратура да има у нас своя собствена администрация, персонал вкл. зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната". Това каза началникът на кабинета на Петков Лена Бориславова.

Късно вечерта в понеделник се провежда среща между премиера Кирил Петков и представителите на Европейската народна партия. От Брюксел изпратиха своя мисия у нас след ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и негови приближени.

"Изложени са всички съображения към процедурата, към която те имаха въпроси, от страна на министъра на вътрешните работи, както и на премиера във връзка със събитията от последните няколко дни. Също така премиерът сподели своите наблюдения относно системните проблеми на българската правосъдна система и на българското управление на евросредства, които той имаше възможност да наблюдава и лично да се убеди в качеството си на министър на икономиката в служебното правотелство, а и в качеството си на министър-председател в настоящия момент. Бяха изложени факти и обстоятеслтва, свързани със подозрителни кредити, раздавани от ББР, премиерът разказа и за ситуацията с язовирите, за строежи от свързани фирми без строителни разрешения, за ситуацията със строителството на магистрала "Хемус" и с поддръжката на републиканската пътна мрежа, които са на стойност над 5 млрд. общо усвоени средства, за които няма проведени обществени поръчки или спазване на процедурите", обясни Бориславова.

С представителите на ЕП са били обсъдени и възможности за това как европейските институции и българските могат да започнат да работят по-добре, по-ефективно в управлението и опазването на европейски средства, както и на националните бюджети, каза още тя.

Българското правителство е поело ангажимент да предостави наскоро изготвен доклад от Министерството на финансите по отношение на системни недостатъци в одитните процедури, свързани с проверката на разходването на евросредства, добави Бориславова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев