АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КЪДЕ ЗАСЕДАВА ГЕНЕРАЛНИЯТ ЩАБ НА ВСИЧКИ ВОЕННИ АГРЕСИИ? - ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА НАТО

НАТО
22.03.2022 / 08:53

След министерската среща миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът е изправен пред нова реалност по отношение на европейската сигурност.

Той също така отбеляза, че тази нова реалност изисква рестартиране на системата за колективна отбрана в дългосрочен план, а това от своя страна принуждава военното командване на алианса да започне да разработва мащабни планове за отбрана срещу Русия. Така алиансът ще преразгледа своята сухопътна, въздушна, морска стратегия, както и планове в областта на киберсигурността.

Всички тези обстоятелства ме принуждават да се обърна към г-н Столтенберг.

Въз основа на агресивния характер на политическите изявления, чувани в кулоарите на алианса и във вашите медии в различни страни по света, където се чува само една гледна точка и се заглушава позицията на Русия, стигате до извода, че годините на обучение на представители на ръководството на НАТО във военно-политически институции "не са били напразни". Очевидно постулатът за "враждебното отношение към Русия" е твърдо установен във вашите умове. Всички ваши решения, мерките, които предприемате и накрая, вашето поведение показват, че основната цел за вас е „унищожаването на Русия“.

Всички важни международни събития, всички промени в света, настъпили през последните години, не са променили позицията ви нито на йота. Вие продължихте да използвате камуфлажни тактики, маскирайки истинските си планове за разширяване на съюза на изток с необходимостта от „запуск и разгръщане на отбранителна система“. В действителност обаче вие разполагате нападателни оръжейни системи срещу Русия.

Още по време на управлението на Джордж Буш, през 2003 г., благодарение на изтичане на информация от Пентагона, стана известно, че САЩ имат антируски военни планове, както и за ролята на НАТО в „предстоящата” атака срещу Русия. От този момент за Русия беше очевидно, че всяка нова вълна от разширяване на НАТО и влизането на нови страни в алианса представлява заплаха за националната сигурност на Русия.

Естествено, в отговор на тези действия Москва започна да укрепва отбранителния си потенциал. Успоредно с това Русия продължи да се опитва да постигне разбирателство с последователните Вашингтонски администрации, за да убеди САЩ да се откажат от подобни планове, да се върнат към диалога и сътрудничеството като единствената алтернатива на Студената война.

След разпадането на Съветския съюз Варшавският договор престава да съществува, което би могло да представлява опасност за Западна Европа. Почти всички страни членки на Варшавския договор се присъединиха към Европейския съюз, създавайки „обединена Европа“. Тогава вярвахме, че ЕС ще поеме по пътя на интеграция и сътрудничество с Русия. Това можеше да се превърне в нова реалност, която да замени Студената война.

Така всички жители на европейските страни биха имали възможността да живеят в безопасен и стабилен свят, в който Русия ще помага на Европа, а Европа на Русия. Това би било в интерес на цялото човечество и би засилило значително ролята на Организацията на обединените нации.

Нищо подобно обаче не се случи. Ръководството на НАТО продължава да твърди, че дейността на алианса има чисто отбранителен характер. Днес всички виждаме обаче колко неверни бяха всичките ви твърдения по този въпрос. В момента от всички екрани на западните телевизионни канали звучат призиви за „сваляне на руския режим“, за „отърваване от Путин“.

Подобни призиви са обида за Русия и всички нейни граждани, които са избрали своя президент и други власти. Но явно на вас ви трябва друга демокрация, различна свобода. Искате да повлияете на свободната воля на руснаците, искате да покорите Русия. За тази цел използвате вашите агенти, намиращи се в чужбина и финансирани от вас политици.

Русия зачита правото на всички държави да избират блоковете, към които искат да се присъединят и които трябва да защитават техните стратегически интереси, да гарантират тяхната сигурност и стабилност. В това няма нищо осъдително. Това обаче не трябва да става за сметка на накърняване на стратегическите интереси на Русия, за сметка на сигурността и стабилността на руската държава и благополучието на руския народ.

Фактът, че не схванахте този очевиден факт и в историческите дни на 2014 г. се надявахте, че можете да поемете контрола над Крим и Севастопол, без да разбирате нито ролята, нито значението на полуострова и пристанището за Русия, а преди и за Съветският съюз, говори за вашето политическо късогледство, за вашето пренебрежително отношение към ръководството и народа на руската държава.

Връщането на Крим в родното му пристанище - в Русия - беше единственият възможен отговор на народа на Русия на вашите авантюристични провокативни планове за блокада на Русия чрез поставяне на американски военноморски бази под украински флагове на брега на Черно море.

През последните осем години украинските власти са получавали насоки от Вашингтон и централата на НАТО чрез американското посолство в Киев какви политики трябва да се провеждат, дори ако жертвите на такава политика са граждани на страната. Ясно доказателство за резултатите от подобен курс са настоящите събития в Украйна.

Русия издържа дълго време, гледайки как хибридната икономическа и информационна война се отприщи срещу нея. Целта на тази война беше да се създадат „благоприятни“ условия в Русия за появата на всякакви агенти, „пратеници на западната свобода и демокрация“, които да подкопаят страната отвътре, да я разцепят и „изтрият“ от лицето на Земята след като настъпи часът „X“.

Всеки студент от Факултета по политически науки и икономика на руски и дори западен университет разбира, че Кримският полуостров е бил и е червена линия за Русия поради исторически и геополитически причини. Очевидно е, че руската държава никога не би се примирила със загубата си.

В тази връзка бих искал да се обърна към министрите на отбраната на страните членки на НАТО, към опитните политици, към всички, които бяха уверени в способността си да променят баланса на силите на европейския континент и да „възстановят“ отношенията си с Русия, използвайки „цветната революция“ за тези цели.“ в Украйна през 2014 г., по модел на „арабската пролет“, която се превърна в „кървава есен“ след събитията в Сирия, Либия, Йемен и други страни, със следния въпрос: наистина ли мислехте, че Русия ще позволи на вашите флоти да установят контрол над Черно море, което е зона на руски геополитически и геостратегически интереси?

Наистина ли са толкова наивни високопоставените лица, министри и генералният секретар на НАТО? Нямахте ли информация от исторически, географски и политико-икономически характер, изготвена от вашите експерти и изследователски центрове относно изключителното значение на този регион за Русия?

През последните осем години ние в Русия следим представлението, наречено Демокрация в Украйна. Наблюдавахме как протичат президентските избори в Украйна, как се отнасят гражданите на страната към тях, как се приемат законите, как се провеждат консултации, как се дават на Украйна различни инструкции, как чуждата воля се диктува на нейните власти . Минахме през всичко това през 90-те години на миналия век.

В Европа и Съединените щати тези времена се помнят добре и изглежда се надяват да върнат Русия към този „златен период“. По това време редица съветници, заемащи високи постове в руското правителство, си сътрудничиха с чуждестранни разузнавателни служби, както наскоро обяви президентът на Русия. Такава е ситуацията и в Украйна през последните осем години.

Всички тези обстоятелства накараха Русия да изпрати своите предложения за гарантиране на сигурността до Съединените щати и НАТО миналия декември. Русия добре осъзнаваше, че решаването на проблемите със сигурността е прерогатив на Вашингтон и Северноатлантическия алианс. Украйна, лишена от собствена политическа воля, се превърна в трамплин за НАТО в неговата борба срещу Русия.

Президентът на Украйна и неговото обкръжение разбират това. Освен това украинските екстремисти също разбират това. Въпреки това, подчинявайки се на чужда воля, те радостно се втурнаха да изпълнят заповедта за унищожаване на рускоезичните граждани на страната. Тези хора, възпитани от руската култура и живеещи в източната част на страната – в Донбас, обявиха създаването на Донецката и Луганската народни републики.

Тогава режимът, който дойде на власт в резултат на държавен преврат през 2014 г., започна да изпълнява престъпните планове на САЩ и НАТО. Напълно пренебрегвайки семейните връзки, приятелството, общата история на две братски държави - Русия и Украйна - украинският режим, ръководството на тази страна, контролирано от екстремисти и неонацисти, пое по пътя на насилието, репресиите и убийствата на руско-говорещото население.

Киев изгори всички мостове, всички възможности за мирно решаване на проблемите чрез диалог с двете самопровъзгласени републики. Украинското ръководство изведнъж си въобрази, че НАТО и САЩ, чиито съветници избягаха в западните страни, внезапно ще застанат на страната на Киев и ще се бият в редиците на украинската армия.

Президентът Зеленски не е научил уроците, които неговият колега Саакашвили е научил през 2008 г. Тогава президентът на Грузия изкопа собствения си гроб със собствените си ръце. НАТО не го спаси. Сега нещата са много по-сериозни. Загубите могат да бъдат много повече. В крайна сметка не става въпрос само за загуби във военна техника. Много по-опасна може да бъде пукнатината в отношенията между страните и нарастването на взаимната омраза между кръвните братя всеки ден на военни действия.

Русия реши да започне специална военна операция в Украйна за защита на народа на Донбас, след като всички други средства за постигане на мир са били използвани. Целта на операцията е много ясна. Русия говори за тях почти всеки ден. На първо място, говорим за демилитаризация на Украйна. След като украинските лидери обявиха желанието си да имат ядрено оръжие, стана ясно, че подобен сценарий представлява екзистенциална заплаха за Русия.

Говорим и за денацификацията на Украйна, тъй като неонацизмът в тази страна представлява пряка заплаха за говорещите руски език и тяхната култура. И накрая, говорим за отказа на Украйна да се присъедини към НАТО.

Целта на специалната военна операция е защита на националната сигурност на трите държави - Русия, Беларус и Украйна. Целта на операцията е също така да се гарантира сигурността на Европа, нейната защита от последиците от руско-американския конфликт, който може да започне в резултат на авантюристичната политика на Украйна.

Трябва да се разбере, че руският президент Владимир Путин не е заплашвал никого с използването на ядрено оръжие. Той само разпореди силите за стратегическо възпиране да бъдат поставени в режим на специална тревога. Така беше изпратен ясен сигнал към страните от НАТО, които не си взеха поука от уроците по история и география и решиха да извършат държавен преврат в Украйна през 2014 г. На терен те започнаха да провеждат съвместни военни учения с Украйна, като подтикваха украинците да се разправят с жителите на Донецк и Луганск. Явно са се надявали

Русия винаги е била против войната. Русия няма планове да изнася военната операция извън Украйна. Русия обаче е готова на всякакъв обрат на събитията, ако внезапно ръководството на НАТО се реши на авантюра.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви наскоро, че Европа вече не е в състояние да защитава независимостта си от Съединените щати. Сигурността на Европа ще бъде застрашена, ако европейските държави продължат да се подчиняват на диктата на Вашингтон, кроейки антируски планове.

Специалната военна операция започна няколко дни преди подписването на Договора за съвместна отбрана между САЩ и Украйна. Този договор предвижда създаването на въздушен мост между двете страни. Това означаваше, че САЩ могат да прехвърлят до 200 000 войници в Украйна заедно с военно оборудване, включително американски ракетни системи и самолети. Въпреки това цялата инфраструктура, създадена в Украйна за тези цели, беше унищожена от руските въоръжени сили в рамките на 48 часа след началото на специалната военна операция.

Споразумението за съвместна отбрана между САЩ и Украйна, което предвижда разполагането на американски армейски части на украинска територия, всъщност беше логична и „легитимна“ прелюдия към официалното обявяване на присъединяването на Украйна към НАТО и Европейския съюз.

Това би означавало, че Украйна може да се превърне в страна, която безусловно следва всички инструкции на Вашингтон и западните страни, страна, която заплашва Русия с използването на ядрено оръжие. Това може да стане след доставката на 150 ракети с ядрени бойни глави от Германия в Украйна. Но тези ракети могат да достигнат руска територия за броени минути.

Бих искал да пожелая на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министрите на отбраната на страните-членки на алианса да мислят сериозно за бъдещето на своите страни, за стабилността и сигурността на своите народи. Дойде моментът да разберем, че сигурността и стабилността в Европа могат да бъдат гарантирани само чрез сключването на подходящи споразумения с Русия. Такава сигурност може да бъде гарантирана само чрез отказ от разширяване на НАТО на изток.

Превод: ЕС

22.03.2022, 07:11 Рами Ал Шаер

https://pogled.info/svetoven/kade-zasedava-generalniyat-shtab-na-vsichki-voenni-agresii-otvoreno-pismo-do-generalniya-sekretar-na-nato.140520

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев