АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КТ „ПОДКРЕПА“ НАСТОЯВА ДА СЕ ОГРАНИЧИ ИЗНОСЪТ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ

Електропоровод
21.03.2022 / 11:59

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ настоява да се ограничи износът на електроенергия и да се увеличи квотата на мощностите, които работят с местен ресурс - въглищните ТЕЦ-ове. Целта е да бъдат защитени българските граждани от растящите цени на енергоизточниците и за крайните потребители.

Анализ на синдиката сочи, че годишната инфлация през февруари тази година спрямо февруари 2021 г. е стигнала 10 процента.

От „Подкрепа“ припомнят данните на националната статистика, според които инфлацията през февруари 2021 г. е минус 0,1 на сто, през февруари 2020-а – 3,7%, а през февруари 2022 г. – 10 на сто.

Най-значим е ръстът на цените в транспорта – почти 21%, следват цените на храните и за поддръжката на жилище.

Това развитие е очаквано с оглед на рекордните цени на енергоносителите, но факторите за нарастването им щяха да имат минимално отражение върху ежедневието на българите, ако пазарът на електроенергия в страната не беше либерализиран в средата на миналата година, се посочва в анализа на синдиката.

В него се казва още, че оттогава произведената в България електрическа енергия се търгува на борсата, където местния бизнес се съревновава за наличната енергия редом с чуждия такъв и логично цената се увеличава до нивата на европейските цени.

От „Подкрепа“ прогнозират, че цените на енергоизточниците ще продължат да растат и ще бъдат допълнителен двигател за нарастване на цените на крайните потребителски стоки и услуги.

От синдиката са категорични, че в тези условия единствената защита за българските граждани е ограничаването на износа на електроенергия и увеличаването на ролята на мощностите, които работят с местен ресурс – въглищните тецове.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев