АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСКИ ГЕНЕРАЛ: В МАРИУПОЛ СЕ СЛУЧВА ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА

Михаил Мизинцев
21.03.2022 / 09:14

Русия призова украинските сили на неонацистите в източния пристанищен град Мариупол, където според Москва се случва "ужасна хуманитарна катастрофа", да сложат оръжие, предаде Ройтерс.

"Сложете оръжие", призова генерал-полковник Михаил Мизинцев, директор на руския Национален център за управление на отбраната, в изявление, публикувано от руското министерство на отбраната. "Разви се ужасна хуманитарна катастрофа", подчерта той. "На всички, които сложат оръжие, се гарантира безопасно излизане от Мариупол", обеща той.

Властите на Мариупол вече имат възможност да направят избор и да преминат на страната на хората, в противен случай ще бъдат изправени пред военен трибунал, каза генерал-полковник Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за контрол на отбраната на Руската федерация.

„Отделно се обръщаме към одиозните бандити, на чиято съвест стоят стотици животи на невинни хора, които сега се наричат представители на официалните местни власти, този уникален град Мариупол. Наясно сме, че в сегашната ситуация малко зависи от вас, тъй като сте под пълен контрол на националистическите батальони, но наистина се надяваме вие, включително и кмета на града, да имате поне нещо елементарно, човешко, поне чувство на състрадание към цивилните, които са ви поверени “, каза той на брифинг в неделя.

„Сега вие имате право да направите исторически избор – или сте с народа си, или сте с бандити, иначе военният трибунал, който ви очаква, е малко, което вече сте заслужили заради подлото отношение към собствените си граждани, както и ужасни престъпления и провокации, които вече сте организирали“, каза Мизинцев.

Според генерала това са взривове на детска градина, две училища, родилен дом, сграда на драматичен театър, 'както и много, много други неща'.

„Спасените жители на Мариупол, а това са почти 60 хиляди души, попаднали в пълна безопасност в Русия, сега открито говорят за масовите зверства и престъпления, които сте извършили. В момента документираме всичко това много внимателно “, завърши генералът.

Мизинцев заяви, че хуманитарни коридори, извеждащи от Мариупол, ще бъдат отворени в 10 ч. московско време утре (7 ч. по Гринуич).

Украинската вицепремиерка Ирина Верешчук заяви вчера, че общо 7295 души са били евакуирани днес от украински градове по хуманитарни коридори. От тях 3985 са напуснали Мариупол. Правителството има намеренида изпрати близо 50 автобуса утре в Мариупол, за да продължи евакуацията, добави Верешчук.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев