АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА НА САЩ ЛОЙД ОСТИН ПРИСТИГА У НАС

Лойд Остин
18.03.2022 / 08:48

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристига на посещение в България. Визитата е в рамките на пътуването му до Европа, където участва в извънредното заседание на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел на 16 март за подкрепата за Украйна, непосредствения отговор на настоящата криза и подсилване на източния фланг на Алианса, след което посети Словакия.

Към момента не са обявени теми в предстоящите разговори на ръководителя на Пентагона при визитата му у нас. От Министерския съвет обявиха единствено, че премиерът Кирил Петков ще се срещне с Лойд Остин в събота, като двамата ще обсъдят „теми от интерес и за двете страни“.

Министърът на отбраната Драгомир Заков определи посещението на Лойд Остин у нас като изключително знаково. То показва силния ангажимент на САЩ към НАТО като цяло. Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното - България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници, коментира министър Заков.

Според британския в. "Файненшъл таймс" американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска. Изданието припомня, че и двете страни разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските военни.

Вчера вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова заяви, че до този момент искане страната ни да изпрати оръжие и боеприпаси на Украйна от страна на Съединените щати не е постъпвало. Продължаваме да смятаме, че България не трябва да доставя оръжие и боеприпаси в Украйна, заяви Нинова и добави, че, ако стане въпрос за това, от БСП няма да подкрепят такова решение. Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер вчера заяви, че България няма да изпраща военна помощ към Украйна по време на конфликта там.

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова заяви във видео, публикувано вчера на Фейсбук страницата на руското посолство, че би искала да предупреди официалните български власти, че "доставките на оръжия (включително от съветски произход) и бойни припаси за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев