АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ПРЕКАРА НОЩТА В АРЕСТА - КАКВО СЛЕДВА

Бойко Борисов - арест
18.03.2022 / 08:34

Медийният съветник на Борисов и ексминистърът на финансите Владислав Горанов също бяха задържани снощи. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прекара нощта в ареста. Вчера малко преди 21:00 ч. той, медийният му съветник Севделина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов бяха задържани.

Мащабната акция на МВР бе по разследване на Европейската прокуратура, потвърдиха за NOVA от силовото ведомство. Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси.

От МВР посочиха, че "акцията е по неотложност", което означава, че прокуратурата не е била уведомена за нея.

В 07:00 ч. днес симпатизанти и членове на ГЕРБ се събраха пред Главна дирекция "Национална полиция". Голяма част от тях дойдоха на място още вчера вечерта и някои прекараха нощта там. Преди това те бяха и пред къщата на Борисов, за да изразят своята подкрепа и солидарност към лидера си. Протест ще има и в 09:00 ч. пред Министерския съвет.

"Призоваваме всички членове и симпатизанти на ГЕРБ, както и българските граждани, които ценят демокрацията, да заповядат пред Министерския съвет, където заедно да защитим законността и демокрацията в България", заяви снощи пред журналисти Костадин Ангелов от ГЕРБ.

"Не говорим за бунт, говорим за мирен протест, ние сме демократична партия, която отстоява демократичните ценности", посочи той.

Членове и симпатизанти на ГЕРБ са пред ГДНП, ще има протест и пред Министерски съвет

Междувременно адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков каза, че няма повдигнато обвинение срещу него. "Няма и не може да има повдигнато обвинение, тъй като обвинение може да се повдигне само след писмено потвърждение от прокурор", обясни пред журналисти снощи късно адвокатът, който беше в сградата на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), където бе отведен Борисов. Той каза, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, става въпрос за същата проверка, образувана по сигнал от сдружение "Боец".

Менков уточни пред БТА, че проверката е образувана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава обяснения, а, по думите му, сигналът е на базата на разпечатка от медиите. Преписката, по която полицията извършва проверка, не е депозирана и не е докладвана на прокуратурата, каза Менков. По думите му първото действие по разследването е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството на свидетел днес и това е единственото действие по разследването, извършено до този момент, преди претърсванията в дома на Борисов.

Няма повдигнато обвинение, има задържане за 24 часа, като в основанието за задържането е посочено изнудване, но не пише кое лице е изнудвано, кога, как и по какви причини, обясни адвокатът.

Според адвокат Людмил Рангелов Бойко Борисов най-вероятно ще бъде освободен, след като изтече 24-часовият арест.

„Най-късно около 22.00 ч. трябва да го освободят. Другият вариант е прокурор да му вземе мярка задържане под стража за 72 часа. След това прокуратурата може да го представи пред съда за постоянна мярка задържане под стража”, обясни той пред NOVA.

По думите му от информацията до момента няма хипотеза, че целта е била да бъде заобиколена българската прокуратура.

„Такова положение имаме, когато са необходими незабавни действия за предотвратяване на престъпление или за събиране на доказателства. Всяка забавяне би провалило едно разследване”, поясни адвокатът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев