АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС“: САЩ ОПИТВАТ ДА УБЕДЯТ БЪЛГАРИЯ ДА ПРЕДОСТАВИ С-300 НА УКРАЙНА

 Зенитно-ракетна система С-300, репетиция за парада на 6 май 2019 г. Снимка: БГНЕС
17.03.2022 / 12:11

В своя статия „Файненшъл таймс“ пише, че американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди Словакия и България да предоставят за отбраната на Украйна ракетни комплекси С-300 по молба на украинския президент Володимир Зеленски.

Според финансово издание министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще настоява за още една ключова инициатива, обявена от президента Джо Байдън в сряда вечерта: да помогне на Украйна да осигури противовъздушни ракети с голям обсег.

"Файненшъл таймс" посочва, че тази седмица Остин ще се срещне със своите словашки и български колеги като част от тези усилия. И двете страни разполагат с ракетни комплекси С-300, съветска система, която украинците знаят как да използват. Американски законодатели и от двете основни пари - Демократичната и Републиканската - призоваха Вашингтон да достави подобни ракетни комплекси на Украйна.

"Нашият фокус е върху разговорите със съюзниците и партньорите, които могат да имат такива системи, които украинците могат да използват“, каза висшият американски служител по отбраната, предаде "Файненшъл таймс".

И според списание “Шпигел”, цитирано от “Дойче веле”, Министерството на отбраната на САЩ води разговори със Словакия и България за доставката на системи С-300 за Украйна. Полша и Германия вече са се съгласили, според Си Ен Ен, да предоставят в замяна ракети “Пейтриът” на Словакия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев