АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА ПРЕДЛАГА ВСЕКИ ПРОКУРОР ДА МОЖЕ ДА СЕЗИРА ЕВРОПРОКУРАТУРАТА

Надежда Йорданова
17.03.2022 / 12:03

Всеки прокурор да може да сезира Европейската прокуратура предлага министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Тази идея ще бъде обсъдена на нейната среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Това трябва да стане чрез законодателни промени, по които се работи. Идеята е, ако е в рамките на работата си редови прокурор попадне на данни за злоупотреба с европейски средства, да не трябва да информира нагоре по веригата ръководството, а да изпрати директно сигнала в Люксембург.

Йорданова обясни и защо беше договорено Министерския съвет да стане допълнителна контактна точка до Европейската прокуратура, след като такава са МВР и Агенция „Митници“. По думите ѝ целта е да се скъси пътят. Освен това, към МС имало инспекторат, който получава сигнали по различни проблеми, а сигнали се изпращат директно и на министър-председателя. С тази възможност няма да се налага тези сигнали да бъдат изпращани през посредник.

По още една законодателна идея работи Министерство на правосъдието - да се осигури по-висока степен на автономност на европейските делегирани прокурори - те да имат отделно деловодство и самостоятелна сграда.

Вчера тя и премиерът Кирил Петков се договориха Министерският съвет да стане контактна точка за сигнали на Европейската прокуратура. Преди днешната среща с Кьовеши Иван Гешев коментира, че не се притеснява от заявката за контакт без посредничеството на прокуратурата между изпълнителната власт и европейската прокуратура:

"Не виждам допирна точка между българската и европейската прокуратура, тъй като правомощията на европейската прокуратура са много ясно разписани в съответния регламент. Ние сме в постоянен професионален контакт, решават се в работен режим всички въпроси, които възникват в резултат на работата. Ясно е, че това е нова структура. Цяла Европа очаква - и съм сигурен, че ще покаже - добри резултати. Българската прокуратура многократно е заявявала, че ще подкрепи нашите български прокурори, които са и европейски делегирани прокурори".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев