АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ЩЕ РАЗГЛЕДА ПРОМЕНИ В НЯКОЛКО ЗАКОНА

Народно събрание
17.03.2022 / 08:36

Народното събрание ще разгледа промени в Закона за пощенските услуги. Измененията са внесени от коалиционните партньори. С измененията се цели модернизиране на Български пощи ЕАД и превръщането на пощенските клонове в центрове за комплексно административно обслужване.

Депутатите ще разгледат и на първо четене промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Измененията са внесени от Министерски свет и с тях се създава правна възможност за конвоиране на лица с постановена мярка за неотклонение задържане под стража в случаи на изключителни причини от личен и семеен характер. Той уточни, че действащата правна уредба позволява прекъсване на изтърпяването на наказание или отпуск единствено на лишени от свобода, а конвоирането на лица с мярка за неотклонение е възможно само до органите на съдебната власт или местата за задържане.

С проекта на закон в изпълнение на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Вецев срещу България“ се създава механизъм за индивидуална преценка на органите на съдебната власт относно наличието на легитимен интерес на обвиняемите и подсъдимите с постановена мярка за неотклонение задържане под стража да бъдат конвоирани по причини от личен и семеен характер.

Предлага се при наличие на конкретна причина от изключителен характер да се извършва конвоиране от Главна дирекция „Охрана“, а при необходимост от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

На вниманието на депутатите се поставят и промените в Закона за пазарите на финансови инструменти.

Депутатите ще изслушат управителя на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев за реформите за отпускане, изплащане, ремонт и контрола за предоставянето на помощни средства и приспособления за нуждите на хората с увреждания в Закона за хората с увреждания.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев