АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. СОНЯ КАШЧИЕВА: ПОЗИЦИЯ НА ЕДИН ФИЗИК ЗА ОТНОШЕНИЕТО КЪМ НАУКАТА И ВОЙНАТА

Проф. Соня Кашчиева
16.03.2022 / 13:07

Току-що прочетох Декларацията на Съюза на физиците в България относно войната в Украйна и съм впечатлена и силно обезпокоена. Това творение призовава да не приемаме научни проекти от руска страна и е плод на съпричастност единствено към западни партньори и „по-висши инстанции“.

Категорично отхвърлям твърденията в Декларацията с изключение на последния абзац. Ще се спра само на едно нейно изречение: „С нахлуването в мирна страна Русия изпадна в международна изолация и така обрича и своите учени на изолация от научния свят, което ще доведе страната до културен, технически и технологичен упадък.“

Според мен колегите са допуснали малка, но съществена „грешка“. След „страната“ липсва думичката „НИ“, защото Русия не е застрашена от „културен, технически и технологичен упадък“, каквито и санкции да й се налагат. Обаче прекъсването (или както някои квази-учени предлагат „замразяване“) на научното ни сътрудничество с Русия, ще навреди единствено на България, по точно на българската наука.

Какво значи един учен да „замрази“ дейността си ? Не разбирам. Особено ако тематиката е свързана с експерименти на скъпо струващи уникални установки, с които България не разполага, а и няма достатъчно финансиране на науката у нас? В Русия такъв проблем не съществува.

Моето поколение изучаваше в училище Таблицата на Менделеев с по малко от 100 елемента. Днес Менделеевата таблица наброява 118 елемента. По голямата част от тях са открити в Лабораторията по Ядрени реакции (ЛЯР) на Обединения Институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна, Русия. Те носят имената Дубний (105), Флеровий (114), Московий (115), Оганисяний (118) и са свързни с Русия. ОИЯИ в гр. Дубна е Международен Институт с уникална съвременна апаратура, която частично съществува само на няколко места в света.

А къде е България? България като съосновател на ОИЯИ плаща скромен членски внос, който осигурява достъп на българския физик до работа на предния фронт на световната наука.

Пиша тези редове, защото съм част от гилдията „български физици“ повече от половин век. Творческото ми развитие в ИФТТ-БАН е свързано и с Украйна (тогава част от СССР) и с Русия. Кандидатската си дисертация подготвих в Института по полупроводници на Украинската Академия на науките в град Киев. У нас тогава имаше силно развита модерна микроелектроника. На Световното изложение в Осака, Япония, през 1973 г. България бе представена и класирана на 3-то място в света по производство на интегрални схеми на глава от населението - след САЩ и Япония. Условия за изследване на радиационната устойчивост на приборите, произвеждани у нас, предостави ОИЯИ в Дубна, Русия. Докторската дисертация изработих и защитих в ОИЯИ. Последваха 18 съвместни договори на ИФТТ-БАН с ЛЯР-ОИЯИ, финансирани от ОИЯИ.

Приятели и колеги имам до днес в Русия и Украйна. Зная позициите на повечето от тях по въпроса за войната в Украйна.

Написана без обективен анализ на ситуацията, тази Декларация едва ли би била подкрепена от нашите предци Учители. Имам предвид великия академик Георги Наджаков – инициатор на създаването на ОИЯИ (Дубна), почетен председател на Световния Съвет на Мира (1970 – 1980). България не бива да взима страна в този конфликт! Единственият разумен вариант в посока решение на конфликта са мирните преговори и дипломация, а не санкции и ограничения!

https://pogled.info/bulgarski/prof-sonya-kashchieva-pozitsiya-na-edin-fizik-za-otnoshenieto-kam-naukata-i-voinata.140263

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев