АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ ПОИСКА БЪЛГАРСКИ САМОЛЕТИ И ПИЛОТИ ДА ОХРАНЯВАТ НЕБЕТО НИ

Работна среща в президентската институция
14.03.2022 / 17:01

Президентът Румен Радев е поискал да бъдат предприети мерки, които да осигурят охрана на въздушното пространство на България от български самолети с български екипажи. Държавният глава е поставил този въпрос на среща с министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Предложените възможности в тази насока от Министерството на отбраната изискват задълбочен анализ, както и своевременни и адекватни решения в условията на усложнената геополитическа обстановка, е било подчертано на срещата, информират от прессекретариата на държавния глава

В момента четири изтребителя Еurofighter на испанските ВВС подсилват охраната на българското небе. В кратък период - през април, мисията на тези самолети ще съвпадне с разполагането на три Ф-35 от Нидерландия, които ще останат до края на май. Възможно е обаче броят им да бъде увеличен до 8 още в началото на съвместната охрана на въздушното ни пространство със съюзниците от НАТО.

От българските ВВС подчертаха, че в процедурата по охрана на българското небе участват и българските изтребители МиГ-29.

Доставката на осемте платени накуп Ф-16 няма да се осъществи поне до 2025 година.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев