АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХРИСТО ПРОДАНОВ: ЩЕ ТЪРСИМ ВЪЗМОЖНОСТ СРЕДСТВАТА ЗА БЕЖАНЦИТЕ ДА СА ОТ БЮДЖЕТА НА ЕС

Христо Проданов
14.03.2022 / 12:53

"Помощта за хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна, първоначално ще идва от бюджета на Министерството на туризма, а след това ще търсим възможност да се покрият тези средства по линия на европейската солидарност, т.е. с финанси от европейския бюджет".

Това каза пред БНР министърът на туризма Христо Проданов.

Според него шансовете това да се случи са огромни:

"Затова чакахме Директивата на ЕП, за да можем да се съобразим с правилата, които тя налага. Една от точките в нея е точно това, че се дава възможност на държавите, осигурили подслон на бежанци, да могат да кандидатстват за средства".

Министърът на туризма посочи, че предвидената от ведомството помощ е в рамките на три месеца, а сумата зависи от това колко хора ще имат нужда от тази закрила.

"Процедурата е отворена, постоянно в Щаба се получава информация за нови места за настаняване да бъдат приобщавани към този процес. Около 55 хиляди легла има вече заявени, като техният брой продължава да расте", уточни Проданов.

Той подчерта, че туристическият данък е местен и не се определя от държавата, затова общините могат индивидуално да вземат решение дали да го намалят, или отменят за представителите на бранша, които настаняват бежанци.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев