АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АМЕРИКАНСКИ ВОЕНЕН АНАЛИЗАТОР: САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОБУЧАВАХА УКРАИНСКИ НАЦИСТИ

Скот Ритър
14.03.2022 / 12:45

Американските, британските и канадските военни са обучавали неонацисти в Украйна, които по-късно ефективно завзеха властта в републиката, каза бившият офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър.

Ритер каза в интервю с журналиста Джордж Галоуей, че чужди части са посетили Украйна, за да създадат националистически отряди в западната част на страната. Впоследствие тези хора свалиха легитимния президент и започнаха да провеждат насилствена политика, съобщава РИА Новости .

ВИДЕО: https://twitter.com/i/status/1503136574791368707

Тяхното влияние стана толкова сериозно, че неонацистите дори заплашиха бившия държавен глава Петро Порошенко, който беше готов да признае специалния статут на Донбас през 2015 г. Подобна съдба сполетя и настоящия президент на Украйна Владимир Зеленски.

„Зеленски се позиционира като президент, който ще донесе мир. Той дойде до демаркационната линия, разговаря с батальон „Азов“, каза им да сложат оръжие и те просто го изритаха оттам с думите „млъкнете, иначе ще го получите“, каза Ритер.

Бившият офицер от разузнаването подчерта, че националните батальони не са били разформировани чрез арести или ликвидация на членовете им: те са станали част от украинските войски, а сега техните представители са „навсякъде“.

„Най-неудобното във всичко това е, че британски, американски и канадски войници пътуваха до Украйна, за да обучават тези неонацистки формирования, първото от които беше Азов. Ние обучавахме нацистите“, обобщи той.

Според електронната енциклопедия на Wikipedia , Уилям Скот Ритър-младши е американски военен анализатор, инспектор по оръжията на ООН в Ирак (1991-1998). След това той става критик на външната политика на САЩ в Близкия изток. Преди инвазията в Ирак през март 2003 г., Ритър заяви, че Ирак не разполага със значителни оръжия за масово унищожение (ОМУ), като според The New York Times се превърна в „най-гласовия и правдоподобен скептик на твърдението на администрацията на Буш, че Хюсеин крие оръжия за масово унищожение."

https://pogled.info/svetoven/amerika/amerikanski-voenen-analizator-sasht-i-velikobritaniya-obuchavaha-ukrainski-natsisti.140262

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев