АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АСЕН ВАСИЛЕВ: БЪЛГАРИЯ НЕ ПРЕДВИЖДА ДА ЗАТВАРЯ ТЕЦ-ОВЕ

Асен Василев
11.03.2022 / 12:43

България не предвижда да затваря топлоелектрически централи заради Плана за възстановяване и устойчивост и Зелената сделка, заяви на изслушване в парламента вицепремиерът Асен Василев.

Той увери, че сигурността на енергийната система е гарантирана, но България няма как да се откаже от своята енергийна независимост. 1,8 милиарда лева от Фонда за справедлив преход ще се насочат за преструктуриране работата на ТЕЦ „Брикел“ и „Бобовдол“.

Новият План за възстановяване не предвижда да се затварят 1600 мегавата от Маришкия басейн, увери Василев.

Според него сигурността на енергийната система е гарантирана:

„Не го приехме този план. Казахме, че това за българската енергийна система не работи и започнахме преговори с Комисията, така че това да бъде спряно и да се стигне до план, който Комисията може да приеме, който изпълнява целите на Зелената сделка, но който не нанася такава смъртна опасност на българската енергийна система. Цената на газа - ресурс, който България не контролира и в нашия регион имаме един основен доставчик, който в момента е във война с Европейския съюз и ни сложи в списък с неприятелски държави. Има много широкомащабни мерки свързани с инсталирането на малки соларни централи, много голяма програма за саниране, геотермалните източници на енергия, които даже и при нискотемпературен режим могат да помогнат с отопление. Един голям капацитет от батерийни мощности - 6000 мегаватчаса, които могат да подават пикова енергия от около 1 гигават. Т.е. да намалят пика на потреблението с 1 гигават“.

Американските централи няма да бъдат затваряни - те имат твърди договори за изкупуване на енергия до 2026 г.

ТЕЦ-овете „Брикел“ и „Бобовдол“ ще се преструктурират:

„Има предвиден ресурс за заводите, които да са там, това би следвало да може да осигури добре заплатени работни места за всички тези хора“.

В плана е заложено и купуването на влакове и изграждане на високоскоростни линии.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев