АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ИВО ХРИСТОВ: ВОЙНАТА ВСЪЩНОСТ Е МЕЖДУ РУСИЯ И САЩ, А НЕ МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА

Проф. Иво Христов
11.03.2022 / 11:46

Идеята на американските стратези е прегазвайки Русия да обкръжат отвсякъде Китай с неприятелски държави. "Очертават се два полюса, които трябва да бъдат изпечени - Русия и Китай", изтъква професорът.

Мизата е вдигната високо, залогът е огромен, ситуацията е зловеща, казва за войната в Украйна социологът и бивш депутат от левицата проф. Иво Христов.

С действията си в последните десетилетия САЩ поставиха Русия в ситуация цунг - цванг - каквото и да направи - ще сгреши, посочи проф. Христов в предаването "Не се страхувай" по Евроком.

Напомняме, че преди четири години проф. Иво Христов заяви: "Америка създаде проблема Украйна, за да може да взриви Русия." И днес това вече е факт.

Той е категоричен, че войната всъщност е между Русия и САЩ, а не между Русия и Украйна. И тази война дълго е била подготвяна с приемането на все нови страни в НАТО и разполагането там на нападателни оръжия. Възможността Украйна да влезе в пакта е изострила ситуацията. Русия е била поставена до стената. "Полетното време на ракетите от Харков до Москва е под 5 минути", посочи проф. Христов.

Според него истинската война на САЩ всъщност е срещу Китай, защото тази страна има икономическата и военната способност да измести Америка от първото място в света. Идеята на американските стратези е прегазвайки Русия да обкръжат отвсякъде Китай с неприятелски държави. "Очертават се два полюса, които трябва да бъдат изпечени - Русия и Китай", изтъква професорът.

Имаше няколко подхвърляния от страна на Путин преди инвазията, че той разбира тази ситуация, смята проф. Иво Христов. "Защо ни е този свят, ако в него я няма Русия", казва руският президент неотдавна.

"Днешното руско ръководство е решило да играе ва банк и рязко вдига мизата", казва проф. Иво Христов. Той обръща внимание, че Китай, който има най-големият военно-морски флот в света, го е изкарал в Тайванския проток. А такова действие се предприема когато се готвиш за война или смяташ военните действия за предстоящи.

Запитан как може да приключи конфликтът, анализаторът отговаря:

"Ако Русия отстъпи от толкова високо вдигнатата планка, това ще бъде катастрофално за нея и за нейните претенции да бъде велика сила."

"Ако Западът изпълни руския ултиматум (поставен през декември - б.р.), това ще е началото на неговия край, НАТО ще прилича на книжен тигър."

Затова ситуацията според проф. Христов е толкова драматична, по-драматична от Карибската криза.

Възможността за използване на тактическо ядрено оръжие е свалена на по-ниско управленско ниво, обръща внимание той. А една ядрена война много бързо може да ескалира.

"България няма място в тази война. Разстоянието Одеса - Варна по права линия е 300 км", каза в заключение проф. Иво Христов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев