АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ПУБЛИКУВА СЕКРЕТНАТА ЗАПОВЕД ЗА ПОДГОТОВКАТА НА КИЕВ ЗА АТАКА СРЕЩУ ДОНБАС ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

Оригинал на секретната заповед на командващия Националната гвардия на Украйна от 22 януари 2022 г. за настъплението срещу Донбас
09.03.2022 / 11:21

Руското министерство на отбраната публикува оригинала на секретната заповед на командващия Националната гвардия на Украйна от 22 януари 2022 г. за настъплението срещу Донбас през март тази година. Това съобщи пред журналисти говорителят на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. По думите му, „заповедта, предоставена на командването на органите на Националната гвардия на Украйна, описва подробно плана за подготовка на една от ударните групи за настъпателни действия в зоната на т.нар. „Операция на съвместните сили“ в Донбас", съобщава ТАСС.

„Руското министерство на отбраната публикува оригинала на секретната заповед на командващия Националната гвардия на Украйна генерал-полковник Николай Балан от 22 януари 2022 г. Заповед „За организиране на обучението на батальонната тактическа група на 4-та оперативна бригада за изпълнение на бойни (специални) задачи в операцията на съвместните сили в състава на бригадата Въоръжени сили на Украйна". Документът е адресиран до началниците на Северен Киев, Южна Одеса и Западни териториални управления на Националната гвардия на Украйна", каза Конашенков.

Генералът подчерта, че „документът съдържа оригиналните подписи на длъжностните лица, отговорни за изпълнението на задачите на командването на Националната гвардия на Украйна“. Според него „в заповедта, внесена в командването на Националната гвардия на Украйна, е описан планът за подготовка на една от ударните групи за настъпателни действия в зоната на т. нар. „операция на обединените сили“ в Донбас“.

„Документът одобрява организационната структура на батальонно-тактическата група на 4-та оперативна бригада на Националната гвардия, организацията на нейната цялостна поддръжка и пренасочване към 80-та отделна въздушно-щурмова бригада на Украйна. Искам да подчертая, че от 2016 г. това формирование на украинските десантно-десантни войски се обучава от американски и британски инструктори по програми за обучение по стандарта на НАТО в Лвов“, подчерта говорителят на Министерството на отбраната на Русия.

Той каза, че „в съответствие със заповедта на заместник-командира на Националната гвардия е била поставена задачата да организира бойното съгласуване на батальонно-тактическата група на Националната гвардия в състава на 80-та отделна въздушно-щурмова бригада на въоръжените сили на Украйна от 7 до 28 февруари 2022 г."

"Обръщам внимание, че цели пет параграфа от 4 точки са посветени на въпросите за внимателен подбор на персонала, преглед на всички от психолози и осигуряване на тяхната висока мотивация. За това на националните гвардейци е наредено да осигурят "визуална кампания, информационни и пропагандни материали, знамена и печатна продукция“, каза Конашенков.

Той подчерта, че според заповедта „всички мерки за бойно координиране на националистите е трябвало да бъдат завършени до 28 февруари, за да се осигури по-нататъшно изпълнение на бойните задачи в рамките на украинската „Операция на съвместните сили“ в Донбас.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев