АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОБСЪЖДА ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ДЕПОЛИТИЗИРАНЕТО НА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Народно събрание
09.03.2022 / 08:30

Депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Закона за училищното и предучилищно образование, с които се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност в детските градини и училищата.

Със законопроекта на Министерски съвет се цели системата на средното образование да се деполитизира със закон.

В мотивите се посочва, че законодателните промени са продиктувани от множество случаи, при които служители от Регионалните управления на образованието в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании, включително и в качеството им на кандидати в листи на партии и коалиции.

Вносителите отбелязват, че с предлаганите промени ще се осигури независимост в средното образование и пълна забрана на политическа агитация в системата на предучилищното и училищно образование.

За поредна седмица в програмата на Народното събрание са включени проектите на решения на ГЕРБ за компенсаторен механизъм за църкви, болници, социални домове заради цената на тока, и на „Възраждане“ за премахване на зеления сертификат като вход за сградите на Народното събрание.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев