АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЯМА ДА ОТВОРИ ГРАНИЦИТЕ СИ ЗА УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ

Борис Джонсън
08.03.2022 / 10:08

Великобритания няма да отвори границите си за украински бежанци. Министър-председателят Борис Джонсън отхвърли призивите да облекчи визовия режим за бягащите от войната. Премиерът се аргументира с думите, че Великобритания е щедра, но трябва да следи кой пристига, предава "Ройтерс".

В отговор на критиките, че Великобритания не прави достатъчно и се намира много зад европейските си съседи в помощта при справянето с най-голямата хуманитарна криза от Втората световна война, Джонсън заяви: "Ние сме много, много щедра страна. Това, което искаме обаче е контрол. Искаме да имаме възможността да проверяваме. Смятам, че е разумно, като се има предвид случващото се в Украйна, да се уверим, че имаме някаква основна възможност да проверяваме кой влиза".

Британското правителство търпи критики от благотворителни организации, опозиционни депутати и от Франция, след като настоя бежанците първо да получат виза. В резултат на това украинци са блокирани във френския град Кале, без да могат да влязат във Великобритания, което предизвика дипломатическо напрежение.

ЕС даде право на украинските бежанци да останат на територията на Съюза, право на работа, на социално осигуряване и на подслон за до три години.

Великобритания обяви визови облекчения за тези, които имат член от семейството си в страната или спонсор, но през почивните дни медии съобщиха, че досега Великобритания е издала само около 50 визи на украинци. "Трябва да има лесен път към убежище за тези, които бягат, за да спасят живота си", убеден е лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър. Според него във вътрешното министерство на страната цари "пълна бъркотия по този въпрос".

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън също бе критична: Великобритания не прави достатъчно, тя трябва да пусне бежанците и да се занимава с документите по-късно, заяви Стърджън, цитирана от "Ройтерс". Според нея налагането на бюрократични ограничения на хора, които бягат от война, е прекалено.

В британският кабинет очевидно не са на едно мнение. Вътрешният министър Прити Пател се обяви за създаването на хуманитарен маршрут, който да позволи на всеки желаещ и идващ от Украйна да влезе във Великобритания. Министърът по европейските въпроси Джеймс Клевърли обаче бе скептичен: той не очаква промяна в съществуващите изисквания.

Източник: OFFNews.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев