АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИЕВ ОТКАЗВА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ОТ МОСКВА ХУМАНИТАРНИ КОРИДОРИ КЪМ БЕЛАРУС И РУСИЯ

Евакуиране на цивилни
07.03.2022 / 12:13

Украйна отхвърли предложението на Русия за хуманитарни коридори за цивилното население към Русия и Беларус. Според Киев, подобно предложение е неморално, съобщава Ройтерс.

Предложението на руската армия беше да отвори днес няколко хуманитарни коридора и режим на спиране на огъня за евакуиране на цивилни от украинските градове Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят ожесточени сражения, предаде Франс прес.

Говорител на украинският президент Володимир Зеленски окачестви предложението като "напълно неморално" и каза, че Русия се опитва да използва "страданието на хората, за да създаде телевизионна картина", заяви говорителят, цитиран от агенция Ройтерс.

Според карта на РИА Новости на предложените от руска страна хуманитарни коридори, предложеният маршрут от Киев води директно в Беларус, а жителите на Харков имат право да отидат само и единствено в Русия, допълва Ройтерс.

Министерството на отбраната на Русия по-рано съобщи в комюнике, че това ще стане в 10:00 ч. московско (09:00 ч. киевско време), посочва БТА. В крайна сметка обаче украинската страна не прие това предложение.

Руската страна е уведомила съответните агенции на ООН, ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст за откриването на хуманитарни коридори в Украйна, заяви руският междуведомствен координационен щаб за хуманитарна помощ в Украйна. "Тази информация беше съобщена на специализираните структури на ООН, ОССЕ, МКЧК и други международни организации чрез всички налични информационни ресурси, включително средствата за масова информация", заявиха от щаба.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев