АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФЪТ НА БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ: НАД 9% Е ИНФЛАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ КЪМ ФЕВРУАРИ

Любомир Каримански
07.03.2022 / 09:09

Повишаването на инфлацията у нас зависи изцяло от хода на военните действия и евентуалните санкции срещу Русия. Това каза пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

"Към момента наблюдаваме инфлация, която е поне 2-3 пункта над тази, която сме дефинирали, тоест към февруари тя е около 9 - 9.1%. Хубавото на бюджета е, че има капиталови разходи, които са на база дефицит. По-скоро по-малки капиталови разходи ще бъдат направени, които ще бъдат трансформирани при необходимост за покриване на други нужди, предизвикани от тези санкции", каза Любомир Каримански.

"Ако бъде втвърден ходът на военните действия, както и непримиримостта на държавния глава на Русия, вероятно на страната ще бъдат наложени нови сериозни санкции", смята той.

По думите му дори всички руски банки да бъдат ограничени от системата SWIFT, вероятно ще могат да заобиколят през Беларус. "Двете страни могат да имат някакви договорености, за които не знаем, към момента не знаем и какви са резервите, с които разполага Руската федерация", коментира депутатът.

Инвеститорите се плашат от военни действия, от тази гледна точка планираните инвестиции за тази година може и да не се сбъднат, смята той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев