АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧЕРВЕНИЯТ КРЪСТ ОТКРИВА ГОРЕЩА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ В ПОМОЩ НА БЕЖАНЦИТЕ

БЧК
07.03.2022 / 08:39

От 7 март 2022 г. Българският червен кръст, съвместно с Министерството на здравеопазването, стартира нова телефонна линия в помощ на бежанците от конфликта в Украйна, намиращи се в България.

На телефон 0800 20101,предоставен на БЧК безвъзмездно от компанията мобилен оператор, те ще могат да получават информация от консултанти и доброволци на БЧК за възможностите за медицинско и здравно обслужване в нашата страна. Линията е безплатна и ще бъде отворена всеки работен ден от 8:00 до 20:00 часа. Контакт с консултантите може да бъде установен и чрез специално създадения имейл: help@redcross.bg.

Много български лекари и лечебни заведения вече декларираха готовността си да помагат безвъзмездно в тази трудна обстановка. Подкрепа на инициативата са декларирали и украински граждани, които владеят украински и руски език, и също като доброволци ще отговарят на запитванията.

„Много български лекари и лечебни заведения вече декларираха готовност да помагат безвъзмездно в тази трудна обстановка и са оставили координати при нас, които ние ще можем да предоставяме на украинските граждани.

Също така имаме и доброволци, които са украински граждани, и благодарение на посолството на Украйна се оказаха при нас, те владеят украински и руски език и като доброволци ще помагат в отговорите на въпросите, когато бежанците не владеят български, руски или английски език“.

Националният контактен център на БЧК за психосоциална подкрепа вече предоставя помощ и на хора, пострадали от войната в Украйна.

Пристигналите в България хора ще могат да се свързват безплатно и конфиденциално с консултанти и професионалисти в областта на психосоциалната подкрепа - доброволци и служители на БЧК, на телефон 0800 114 66.

Линията е достъпна за всеки, намиращ се на територията на страната и е отворена всеки ден от 9:00 до 18:00 часа.

Във вторник, петък и неделя от 9:00 до 17:00 часа ще дежурят доброволци, владеещи украински и руски език, съобщават още от пресцентъра на Червенокръстката организация.

От Централата на Българския Червен кръст (бул. „Джеймс Баучер“ 76) на 6 март заминаха още два камиона с хуманитарна помощ за пострадалите от конфликта в Украйна.

БЧК е изпратил вече осем камиона с най-необходимото за нуждите на пострадалото население от конфликта в Украйна - топли дрехи, завивки, зимни обувки, спално бельо, хигиенни материали, медикаменти, превързочни материали Хуманитарната помощ ще бъде предоставена на нуждаещите се от Украинския Червен кръст.

"Благодарим за съпричастността и на всички, които предоставят финансови средства. Само за пет дена в благотворителната сметка на организацията са постъпили повече от 1 500 000 лв. за пострадалите от конфликта в Украйна. Националната кампания продължава. Доброволците и служителите на БЧК приемат дарения и ги обработват всеки ден от 8.30 до 17.00 ч., включително и в събота и неделя", съобщават от Червения кръст.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев