АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОАМ ЧОМСКИ: ВОЕННА ЕСКАЛАЦИЯ НА САЩ СРЕЩУ РУСИЯ ЩЕ Е "СМЪРТНА ПРИСЪДА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО"

Ноам Чомски
04.03.2022 / 17:29

НАТО не прие сериозно опасенията на Русия за сигурността ѝ, свързани с евентуалното разширение на НАТО на Изток. САЩ и техните съюзници са нарушавали международните закони, без да им мигне окото.

Ако искаме да отговорим на трагедията по начин, който да помогне на жертвите и да предотвратим още по-лоша бъдеща катастрофа, трябва да научим в какво сгрешихме и какво трябва да се поправи. Героичните жестове може да са удовлетворяващи, но няма да помогнат.

Това заяви Ноам Чомски, ученият, определян като един от най-значимите живи интелектуалци, в ексклузивно интервю за изданието Truthout.

САЩ трябва да изберат кризисната дипломация пред военната ескалация с Русия, тъй като последната представлява "смъртна присъда за човечеството, без победител", твърди Чомски.

Той обаче припомня, че опасенията на Русия за сигурността ѝ, свързани с евентуалното разширение на НАТО на Изток, не са били приети на сериозно от САЩ и Запада. За това са предупреждавали редица специалисти по Русия.

Той припомня и острата реакция на Русия след поканата на президента Джордж Буш-младши към Киев да влезе в Алианса.

Тази криза зрееше 25 години, докато САЩ с презрение отхвърляха руските тревоги и най-вече двете червени линии на Москва - Грузия и най-вече Украйна, коментира Чомски.

Трагедията можеше да бъде избегната до последната минута.

Ако искаме да отговорим на трагедията по начин, който да помогне на жертвите и да предотвратим още по-лоша бъдеща катастрофа, трябва да научим в какво сгрешихме и какво трябва да се поправи. Героичните жестове може да са удовлетворяващи, но няма да помогнат.

Разбира се, че САЩ и техните съюзници са нарушавали международните закони, без да им мигне окото. Косово, Ирак и Либия не могат да бъдат оправдание.

Опциите, които остават след инвазията, са мрачни.

Най-малко лошата е да подкрепим дипломатическите възможности, които все още съществуват и поне до преди няколдо дни бяха постижими - неутралитет на Украйна в стил Австрия и някаква версия на Минск 2 с някакъв федерализъм.

Ние обаче сме длъжни да намерим начин да помогнем на една много по-голяма група жертви - целия живот на земата. Тази трагедия се случва в момент, в който всички велики сили, всички ние сме изправени пред предизвикателството да поставим под контрол бича на заплахата от екологична катастрофа.

В същото време крайно необходимите стъпки са блокирани, дори се дава заден ход, като жизнено важни ресурси се използват за унищожение, а светът е на път да разшири използването на изкопаеми горива, включително най-опасното и достъпно от тях - въглищата, отбелязва Чомски.

Трудно е да се прогнозира едно бъдещо съперничество между Русия (евентуално в съюз с Китай) и Запада, отговаря на заключителния въпрос Чомски.

Засега, Китай играе хладнокръвно и прокарва програмата си за икономическа интеграция на голяма част от света в рамките на своята разширяваща се глобална система, като само преди няколко седмици инкорпорира Аржентина в своята инициатива "Един пояс, един път", докато неговите противници се унищожават взаимно.

Както казахме вече, противопоставянето е "смъртна присъда за човечеството", няма да има победители.

Ние сме на повратна точка от човешката история. Това не може да бъде отричано, нито пренебрегвано.

Със съкращения, превод и редакция: Епицентър.БГ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев