АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА УЛИЧИ В ШПИОНАЖ РУСКИ ДИПЛОМАТ И БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ ОТ РЕЗЕРВА

Гешев
02.03.2022 / 15:50

Българската прокуратура уличи още един руски дипломат в шпионаж. Тъй като става дума за лице, което се ползва с имунитет, главният прокурор Иван Гешев е уведомил за случая външния министър Теодора Генчовска, съобщиха от държавното обвинение.

Рано тази сутрин главният прокурор съобщи първо в Туитър, че в резултат от съвместната дейност на Спецпрокуратурата и ДАНС е образувано досъдебно производство за шпионаж. Установено е че руски гражданин е осъществявал у нас нерегламентирана разузнавателна дейност.

Два часа по-късно в профила си във Фейсбук прокуратурата даде и известни детайли за българския участник в схемата - генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО, който от 2016 година досега е предавал информация, представляваща държавна тайна на съветник в посолството на Руската федерация. Това ставало на конспиративни срещи.

Използвани са преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията. В рамките на разследването се претърсват 2 адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин

Това е второто дело за шпионаж в полза на Русия, по което работи Софийската военно-окръжна прокуратурата. Има едно дело и в специализирания наказателен съд - срещу лидера на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Участващият в схемата руски дипломат пък е седмият уличен само за последните две години. Всички преди него бяха изгонени от страната. Русия отговори със същото.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев