АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДПС ДАВА ПЕТКОВ НА ПРОКУРАТУРАТА ЗА БЕЗДЕЙСТВИЕ ЗА „ЗЛАТНИТЕ ПАСПОРТИ“

Хамид Хамид
02.03.2022 / 12:57

Става дума за периода, в който е бил в качеството на министър на икономиката в служебното правителство. ДПС допълва сигнала си към прокуратурата за "златните паспорти", обявиха от движението на брифинг в парламента, предаде БГНЕС.

"Във връзка със санкциите, които се налагат във връзка с войната в Украйна, бихме искали да заявим, че при обсъждането на общите санкции нашите партньори и съюзници в ЕС и НАТО по отношение на проверката на авоарите и инвестициите на олигарси, свързани с президента на Руската федерация Путин и преразглеждане гражданството им на това основание, искаме да заявим, че ние от ДПС сме внесли такова предложение между първо и второ четене на Закона за българското гражданство. Такъв законопроект, имахме, който не се прие в зала, но между първо и второ четене сме внесли такива текстове в Закона за българското гражданство", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Настояваме час по-скоро, спешно, законът да влезе в зала на второ четене и да се приемат предложенията на ДПС за проверка на всеки един конкретен случай от началото на действие на закона досега", каза още Карадайъ и настоя там, където има нарушения, незабавно да се отнемат.

Хамид Хамид коментира, че все по-важно и неотложно става действието по приемане на текстовете на ДПС за пълна проверка на всеки един конкретен случай.

"В тази връзка бяхме подали сигнал до прокуратурата. Днес подаваме допълнение към този сигнал. В него се казва, че по време на интервю на народния представител Халил Летифов от 12 февруари тази година чухме запис на интервю на министър-председателя Кирил Петков, в който той в качеството си на служебен министър на икономиката тогава, след като е разбрал, че има порочни практики със златните паспорти е възложил на заместник-министъра на икономиката, тогава Калина Константинова, да извърши незабавна проверка", каза още Хамид Хамид. Според него Министерство на икономиката е следвало да изготви наредба, която да осъществява пълен контрол и предварителен, и последващ на всяка инвестиция, която е основание за придобиване на гражданство или постоянно пребиваване. Той заяви, че подават сигнал срещу Петков като служебен министър на икономиката за бездействие.

По думите му трябва да се установи дали наред с мнозинството китайски граждани има и руски олигарси, които са получили пребиваване и гражданство на това основание.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев