АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРБ ПОДКРЕПИ КАБИНЕТА - ГЛАСУВА ЗА ОСТАВКАТА НА ЯНЕВ И ИЗБОРА НА ДРАГОМИР ЗАКОВ ЗА ВОЕНЕН МИНИСТЪР

Драгомир Заков
01.03.2022 / 16:00

Групата на ГЕРБ-СДС подкрепи кабинета на Кирил Петков и народните им представители гласуваха "За" смяната на Стефан Янев и избора на Драгомир Заков като министър на отбраната.

Двете решения бяха гласувани заедно.

Общо 214 души гласуваха в зала.

181 бяха "за", сред които народните представители от "Продължаваме промяната", ГЕРБ, БСП, ИТН и ДБ.

Народните представители от ДПС гласуваха "въздържали се", а от "Възраждане" напуснаха залата преди гласуването.

Преди самото гласуване депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син поиска оставката на Стефан Янев и изборът на Драгомир Заков да бъдат разделени на две отделни гласувания, тъй като той в лично качество би подкрепил първото, а на второто гласуване би гласувал "въздържал се", но предложението му беше отхвърлено.

Така всички народни представители от ГЕРБ-СДС подкрепиха не само оставката на Стефан Янев, но и избора на Драгомир Заков за нов министър на отбраната.

„Господин Премиер, ще ви спасим и днес!“.

Това обяви от парламентарната трибуна Екатерина Захариева от ГЕРБ, по време на дебатите по повод исканата от Кирил Петков правителствена рокада, с което даде знак за поведението на групата на бившите управляващи.

Думите ѝ предизвикааха коментари в кулоарите на парламента за договорка между Кирил Петков и Бойко Борисов с цел осигуряване на мнозинство за оставката на Стефан Янев и гласуване на кандидатурата на новия министър на отбраната Добромир Заков. По-късно това стана факт - с гласовете на ГЕРБ Заков стана министър в кабинета на Кирил Петков.

След успешното гласуване Драгомир Заков положи клетва пред парламента като министър на отбраната.

Кандидатурата на Добромир Заков е била посочена нощес след драматични разговори с БСП и отказът на депутатите на левицата да подкрепят проф. Тагарев, който вчера бе обявен за бъдеш военен министър. Премиерът е бил поставен от БСП пред дилемата - или правителството пада или смяна на Тагарев.

"Много съм щастлив да кажа, че Заков потвърди късно снощи нашата покана, защото в момента в българската сигурност в рамките на международната сигурност няма по-подготвен човек от него", не скри възторга си от намерения изход от ситуацията министър-председателят преди началото на заседанието.

"Радвам се, че той (Заков) потвърди, имаше въпроси дали ще успее с неговото семейство. Той има деца, които ходят на училище. Причината е, че този човек се съгласи", посочи Петков основната причина, заради която правителството се спира на кандидатурата на Заков.

Премиерът отговори на въпрос защо е направена промяна в последния момент. "Причината е, че този човек се съгласи", повтори Петков.

По думите му не е имало никакъв отпор от други институции.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев