АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАЩО С ДЕЙСТВИЯТА СИ ПУТИН КАРА ЗАПАДА ДА ЧЕТЕ ИСТОРИЯТА

Путин кара Запада да чете историята
28.02.2022 / 11:49

За да разберем какво и защо се случва днес в Украйна, трябва да познаваме добре историята. Няма съмнение, че действията на Путин са във фокуса на света. Мнозина го критикуваха, затова че се позовава на историята. Той си позволи и дори една лекция по история, която май Западът не можа да разбере.

Е, сега беше доста словоохотлив на тема история.

Защо Путин с действията си кара Запада да чете историята? Защото казват, че в познаване на миналото се криела предвидимостта на бъдещето.

Та, казано накратко, Путин иска да каже следното на Запада. ДНК-тата на Русия и Запада са различни.

За Русия същността е в имперската идея, а за Запада е колониалното мислене.

Някога е имало една Велика империя, наречена Римска. Константин Велики видял нейният край и заедно с римската аристокрация, която държала авторското право на нейната цивилизация, се преместил на Изток във Византион, който се превърнал във Втория Рим.

В резултат на това се създала Източната Римска Империя позната като Византия. А мястото на римската аристокрация в Западната Римска Империя било заето от аристокрация, но от варварските племена дошли в Европа при Великото преселение на народите.

Затова и Западната Империя бързо приключила своя живот.

Но Източната просъществувала 1000 години, до нейното завладяване от османците.

След 1453 ромейската аристокрация, позната още като византийска, потърсила спасение на Запад. Тази аристокрация дала тласък на Запада за неговия Ренесанс. И това е така, защото Западът не помнел античността. Той помнел Великото преселение на народите и арабите. Най-значителните постижения на Запада до пристигането на ромейската аристокрация били Инквизицията и Кръстоносните походи.

Но след като племенницата на последния византийския император – Зоя Палеолог, се оженила за московския княз Иван Трети, византийската аристокрация намерила своя нов дом в Московското княжество. Така тази ромейска аристокрация пренесла със себе си имперската идея и авторското право на римската цивилизация в Москва, която в резултат на това се превърнала в Трития Рим.

От тогава до днес Москва е вярна на имперската идея. А Империята е мисловна конструкция, която се различава от колониалната, която е характерна за Западна Европа. Империята е преди всичко дух, а колонията е източване на богатства.

Именно благодарение на имперската ДНК, на която Путин се е доверил, Чечня от голям враг на Москва днес е ударният отряд на Империята.

Ето това тихичко подсказва Путин на Запада, а Европа не иска да го проумее. Западът гледа на Украйна като колония. И точно тук греши.

Рано или късно народите живеещи в Украйна ще изберат духа на Империята, вместо тежестта на колонията. Така разбрах аз лекцията по история на Путин.

Осъзнаването на Украйна предстои. Да, няма как да не се запитат какво ще им струва прегръдката със Запада.

Кой излъга Украйна, че ще има пълна подкрепа ако влоши отношенията си с Русия?

Кой до последната минута правеше най-отявлена кампания за реклама на бъдещо нахлуване на Путин?

Кой първи изостави Украйна, когато Путин даде заповед за атака?

Отговорът на тези въпроси е един - Западът. И днес, когато украинците са в шок и ужас, какво прави Западът – налагал санкции. Та то и досега си имаше санкции срещу Русия. Та нима Северен поток започна работа?

Но ако беше започнал работа, Русия нямаше да има възможност да задоволява енергийните нужди на своя стратегически съюзник Китай. И това било страшна санкция.

Били наложили страшни ограничения на руски олигарси, както се шегуват в Русия забранили им да пазаруват в скъпите магазини на Запада. И това било санкции. В същото време след един ден военни действия се вдигнаха цените на петрола, природния газ и пшеницата.

Т.е. вдигнаха се цените на експортните продукти на Русия и САЩ. Какви страшни санкции само!

Европа е толкова страхлива, че не иска да признае, че САЩ и Русия действат съгласувано. Както вече съм писал, САЩ искат ръст на бизнеса, преди всичко оръжейния, а Русия иска територии и бизнес. Получават си ги.

Още нещо пропуска Западът от уроците по история. Някога преди години бе наложена тезата, че Роналд Рейгън икономически и политически успя да съсипе СССР. А тя истината е малко по-различна. Да, той съсипа комунистическия СССР и на негово място дойде капиталистическа Русия. И тази Русия набързо усвои инструментариума на американския капитализъм.

И какво тогава е направил Рейгън?

Ликвидирал наследството на Ленин и дал шанс на Путин. Това е резултатът към днешна дата. А през това време могъщи рамене разчупи и Китай. Има стара притча за мъдростта.

В древна Атина пристигнал мъдрец и разпънал своята шатра. Сложил надпис на шатрата „Продавам мъдрост“.

Един от атинските нотабили изпратил свой роб да му купи мъдрост. Робът отишъл при мъдреца и пожелал да закупи мъдрост за своя господар. Мъдрецът му продал следната –„Когато започваш една работа, мисли за нейния край“. Ето защо историята трябва да се познава и изучава. Днешна капиталистическа Русия е резултат от политиката на Роналд Рейгън.

И да се върнем на уроците от историята и бъдещето на Украйна. Вероятно Украйна ще бъде с намалени територии и повече от съсипана икономика.

Като такава ще бъде лесна плячка за нейните олигарси и няколко големи икономически играчи от Запада. А обикновените хора ще живеят зле и по-зле.

И тогава ще дойде времето, когато обикновените украинци ще изберат империята пред колонията. Това знае Путин и си го преследва, защото познава добре историята. И нека никой не се учудва, ако утре най-верните войници на империята бъдат украинците редом с чеченците.

Убеден съм, че именно обикновените украинци днес се питат защо американски войски има все още в Сирия, макар и да са нежелани там, а освен това там са и тези на Путин. А в същото време нямало да воюват в Украйна в защита на украинците. И в скоро време ще си отговорят обикновените украинци.

И още нещо за невидимото партниране на САЩ и Русия. Да му мислят Германия и ЕС. На Стария континент е крайно време да разберем, че за САЩ опасност са еврото и зелената енергия.

Американците не искат конкурентна валута на долара.

Не искат и конкурентна енергия на шистовия газ, а енергията от слънце и вятър е точна такава. Ето защо смятам, че докато има евро и зелена енергия в Европа, САЩ и Русия ще бъдат невидими партньори, пък дори и да не си говорят. Важното е да си знаят и преследват интересите.

И накрая ще напиша нещо и за „ястребите“ срещу Русия и Путин. Нека си помислят дали на някой обяд между Байдън и Путин с една салфетка няма да бъдат превърнати от ястреби във врабчета.

За това е добре европейците да защитаваме нашите си интереси, а не тези на САЩ и Русия. И трябва да сторим всичко, за да не им позволяваме да предизвикват войни в Европа. Европа, а и светът имат нужда от мир.

Ето защо трябва да обръщаме внимание и на Русия, да я чуваме.

Чу ли Европа Медведев, който ни подкани да се събудим, защото вече живеем в нов свят. Май го приехме за сън. Е, защо да му вярваме. Та нали той каза, че цената на природния газ ще стигне 2000 евро, а нашите експерти казаха, че той говори глупости.

Глупости, глупости, но след един ден война цената стана 1600. Ами ако войната е три дни? Май ще мине 2000 евро.

https://epicenter.bg/article/Putin-i-istoriyata/274700/11/0

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев