АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БАЙДЪН: ИМА ПЪЛЕН РАЗРИВ В ОТНОШЕНИЯТА САЩ-РУСИЯ

Джо Байдън
25.02.2022 / 08:37

Американският президент Джо Байдън наложи нови санкции в отговор на руската инвазия в Украйна. Мерките ограничават износа на някои продукти от Съединените щати, като така лишават Русия от ключови технологии за отбрана и други сектори.

“Има пълен разрив в момента в американо-руските отношения.“ Така Байдън отговори на въпрос за отношенията между двете страни. За американският президент с инвазията в Украйна руският президент Владимир Путин е показал „зловещата си визия за бъдеще на света, в което нации използват сила да вземат това, което искат. Съединените щати и обичащите свободата нации ще се противопоставят на подобна визия,“ каза още Байдън.

Байдън също заяви:"Путин е агресорът. Путин избра тази война. Сега той и страната му ще понесат последиците."

Американският президент каза, че амбициите на Путин прескачат границите на Украйна: „Той иска всъщност да изгради отново бившия Съветски съюз…Неговите амбиции са напълно противоположни на (етапа – б.а.), достигнат от останалата част от света.“

Байдън отново заяви, че американски военни няма да се сражават в Украйна и увери, че Съединените щати ще защитят всяка частица от територия на НАТО с „пълната сила на американската мощ.“ Определяната от администрацията като „война по избор“ инвазията в Украйна е сплотила НАТО посочи още Байдън.

Към момента санкциите на Съединените Щати са срещу всяка една от десетте най-големи руски финансови институции, се казва в съобщение на Белия дом. От друга страна наложените забрани за експорт и импорт „подкопават стратегическите амбиции на Русия за упражняване на влияние на световната сцена,“ се посочва още в съобщението.

Сред новите санкции е блокиране на достъпа до американската финансова система на "Сбербанк" - най-голямата руска финансова институция. Байдън също наложи рестрикции на капитала и дълга на 13 „от най-критично важните“ руски предприятия и други субекти, сред които са "Сбербанк", "Газпром" и "Транснефт". Бяха обявени мерки и срещурРуското министерство на отбраната и срещу Беларус за „подкрепата за допълнителна инвазия на Украйна.“

Вашингтон оставя вратата отворена и за допълнителни санкции при нужда. Не са изключени санкции и срещу самият руски президент, заяви Байдън.

В допълнение на санкциите Байдън обяви, че изпраща още американски военни в страни -съюзници по източния фланг на НАТО – Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

Ще бъдат замразени авоарите на петте водещи руски банки, както и на лица, които лично се облагодетелстват от политиката на Кремъл.

"Ще спрем над половината от викототехнологичния износ за Русия. Това ще бъде удар върху способността им да модернизират военните си способности. Ще навреди и на тяхната въздухоплавателна индустрия, включително космическата им програма. На възможностите им да строят кораби и да бъдат икономически конкуретнтоспособни. Това ще е голям удар върху дългосрочните амбиции на Путин", каза президентът на САЩ.

Според него Путин иска да възстанови Съветския съюз и има амбиции, надхвърлящи Украйна, за която предстоят трудни дни и месеци, а моментът за Европа е опасен".

 

"Конфликтът вече е голям и начинът той да не се влоши е да осигурим всички необходими сили за нациите от Източна Европа и членките на НАТО, който е по-единен от всякога. Нямам планове да разговарям с Путин".

Руският президент Владимир Путин отхвърли дипломацията, подчерта Джо Байдън:

Той увери, че се работи за подсигуряване на енергийните доставки в световен мащаб.

Американски военни няма да се бият в Украйна, каза още американсикят президент, но подкрепления ще бъдат изпратени в Германия. Анонимен източник е заявил, че става въпрос за 7000 военнослужещи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев