АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ПРЕД ООН: ПРИЗНАВАНЕТО НА ЛНР И ДНР НЕ Е ВНЕЗАПНО

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя
22.02.2022 / 09:36

От думите на редица наши колеги, някой може да получи впечатлението, че признаването на ЛНР и ДНР е внезапно, без причина. Разбира се това не е вярно. Трябва да припомним, че ЛНР и ДНР обявиха независимост от Украйна още през 2014 г., но ние ги признахме едва сега, въпреки високите нива на подкрепа вътре в републиките и сред руското общество да го сторим още от самото начало. Това заяви посланикът на Русия в ООН Василий Небензя по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност, след като Русия призна Донецката и Луганската народна република.

Публикуваме цялото изказване на руския посланик в ООН:

Скъпи колеги, току-що чухме редица емоционални обръщения, категорични оценки и изводи, свързани с подписването на президента Путин на указите за признаване на ЛНР и ДНР. Няма да отговоря на директните вербални нападки към нас, сега е важно да се концентрираме върху това да избегнем война и как да накараме Украйна да спре да обстрелва и провокира ЛНР и ДНР. От думите на редица наши колеги, някой може да получи впечатлението, че признаването на ЛНР и ДНР е внезапно, без причина. Разбира се това не е вярно. Трябва да припомним, че ЛНР и ДНР обявиха независимост от Украйна още през 2014 г., но ние ги признахме едва сега, въпреки високите нива на подкрепа вътре в републиките и сред руското общество да го сторим още от самото начало.

По това време имаше надежда, че украинският майдански режим би преосмислил и би спрял да говори на своите граждани в изтока чрез езикът на артилерия, престрелки и заплахи. Отново и отново искахме от Киев да се вслуша в желанията на хората, които живеят в Донбас и на рускоговорящите жители на държавата, да уважи тяхното изцяло легитимно желание да използват майчиния си език и да учат децата си на този език и също така да уважат паметта на тези, които освободиха земята от фашистите, вместо на тези, които се бориха на страната на фашистите и имаха участие в убийството на стотици хиляди души по време на втората световна война.

След като украински военни приключения се изправиха пред решителността на хората в Донецк и Луганск да защитят земите си, споразумението от Минск бе подписано и пакетът от мерки бе приет с целта бъде въведено. Имаше отново надежда за мир, че майданските власти биха били разумни, след като са изчерпали желанията да потопят Донецк и Луганск в кръв. Имаше особено много надежда свързана с избора през 2019 на нов президент на Украйна, който обеща най-после да установи мир в Донбас. Въпреки това, тези, които имаха надежди украинските власти да заемат мирна позиция, за жалост, бяха в грешка. Киев не само се върна много бързо към своята войнствена риторика и продължи да обстрелва гражданите и направи всичко възможно да саботира и евентуално да унищожи споразумението от Минск.

Най-важното тук е пълният отказ на Киев да говори с представителите на Донецк и Луганск, въпреки, че това изискване е основен, централен елемент на пакетът от мерки за въвеждането му. Недвусмислено потвърждение на нежеланието да се случи този диалог е нещо, което чуваме от украинските представители през последните дни, включително от постоянният представител на Украйна по време на събранието на съветът по сигурност да се обсъди въвеждането на споразумението от Минск. След това стана ясно, че Украйна няма никакво желание да спази това споразумение. Искам да напомня на всичките мои колеги на този съвет, че във всички други конфликти, били те Либия, Сирия или Йемен, ние всички изискваме диалог между всички страни в конфликта, а само в Украйна има изключение от това правило. От изказванията днес виждаме, че някои наши колеги искат да погребат споразумението от Минск. Искам да напомня, че когато беше подписано това споразумение, ЛНР и ДНР вече бяха обявили независимост. Фактът, че Русия днес призна това не променя по никакъв начин споразумението, тъй-като Русия не е част от това споразумение. Ние многократно сме го заявявали и съответно нищо не се е променило.

Друг въпрос е, че споразумението от Минск, част от което трябваше да бъде въведено през 2015, отдавна е саботирано от Украйна и днес виждаме, че много от колегите ни искат да се подпишат под идеята, че споразумението е мъртво, но това не е така и Киев все още трябва да го въведе. Ние оставаме отворени за дипломатическо решение, но няма да позволим нова кървава баня в Донбас. За жалост, ние трябва да отбележим изключително негативната роля на нашите западни колеги, водени от САЩ. Вместо да накарат Украйна да изпълни задълженията си, те подстрекават Украйна, повтаряйки безсмислената мантра, че задълженията на споразумението не се спазват от Русия, която ние отново повтаряме, дори не е част от това споразумение. Също така, докато през последните седмици създават безсмислена паника за предполагаема предстояща руска инвазия в Украйна, нашите западни колеги безсрамно тъпчат оръжия в страната, пращат инструктори, практически побутват украинците, които са концентрирали контингент от 120,000 войници на границата към военна провокация срещу Донбас.

Общите усилия на запада и Украйна са надули балон, който трябваше да се спука. През последната седмица имаше увеличение на интензитета на бомбардировките на жилищни зони в ЛНР и ДНР. 1600 снаряда са изстреляни, граждани са загинали, в териториите на републиките са проникнали подривни групировки, които са саботирали или опитали да саботират критична инфраструктура. Както вече казах, има цивилни жертви. ЛНР и ДНР са обявили пълна мобилизация. Бежанците бягат в Русия, не в Украйна. През последните дни бройката на евакуирани жени, деца и възрастни хора е стигнала 68,000 души. Русия ги приютява и им предоставя условия да бъдат настанени и подкрепени. Има бомбардировки също така срещу руски градове на границата. Така стана ясно, че Донбас е пред ново украинско военно приключение, както беше през 2014 и през 2015. Ние не можем да позволим това. Поради това руският президент прие мнението на парламентаристи и членове на руския съвет за сигурност и вие знаете останалото.

Детайлно обяснение на нашия държавен глава за причините за това решение бе излъчвано по водещите медии из цял свят. Днес е истина, че имаме изкривяване на това, за което президентът говореше, за история и самото начало на тази ситуация, за това, че уж иска да възстанови руската империя. Уважаеми колеги, искам да призова нашите западни колеги да преосмислят, да оставят емоциите настрана и да не влошават ситуацията. Никой освен вас не може да удържи войнствените планове на Киев и да ги накара да спрат бомбардировките и провокациите срещу ЛНР и ДНР, които, при тези нови условия могат да имат изключително опасни последствия. Спрямо споразумението, което бе подписана днес и на базата на техните искания миротворни операции, ще бъдат извършени от военните сили на руската федерация.

Уважаеми колеги, в заключение бих искал да отбележа, че в днешните си изказвания, повечето от вас не намериха място да споменат за повечето от 4 милиона жители на Донбас. Сякаш изключвате тяхната съдба от своите изказвания от 2014 като ги наричате “про-руски сепаратисти”. В същото време по време на незаконния преврат от 2014 те искаха да обсъдят с новите власти как ще се спазят техните права, искаха само това. През последните няколко дни с острото засилване на военни действия от украинската армия на контактната линия животите на хиляди жени, деца и възрастни са попаднали под реална заплаха. Основната цел на нашето решение бе да защитим тези хора и това е по-важно от вашите заплахи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев