АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН ПРАЩА ВОЕННИ КАТО МИРОТВОРЦИ В ДОНБАС

Президентът на РФ Влдимир Путин
22.02.2022 / 09:04

Владимир Путин нареди на руските въоръжени сили да извършват действия по поддържане на мира на територията на Донецката и Луганската народна република часове след като ги призна за независими.

На руското външно министерство е разпредено да установи дипломатически отношения с републиките в Източна Украйна.

Путин подписа снощи укази за признаването на независимостта на Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР). На официална церемония в Кремъл Путин подписа укази за признаването на независимостта на двете републики, както и договори за дружба, сътрудничество и взаимопомощ с тях.

До подписването на договорите задачата по поддържането на мира на територията на двете републики се възлага на руското министерство на отбраната, се посочва в президентските укази. Държавният глава аргументира решението си да признае „Донецката и Луганската народна република за суверенни и независими държави” с тяхното волеизявление и „отказа на Украйна от мирно решаване на конфликта в съответствие с Минските споразумения”. Днес са насрочени заседания на Държавната дума и на Съвета на федерацията. Очакванията са и двете камари на руския парламент да подкрепят решението на президента.

За днес е насрочено съвместно заседание на двете камари на парламента - Държавната дума и Съвета на федерацията. Няма съмнение, че решението на президента ще бъде единодушно подкрепено, а съответните документи - ратифицирани.

Путин призова украинските власти да прекратят обстрела срещу Донецк и Луганск и предупреди:

„Настояваме тези, които завзеха и удържат властта в Киев незабавно да прекратят бойните действия. В противен случай цялата отговорност за възможното продължаване на кръвопролитието ще лежи изцяло на съвестта на управляващия на територията на Украйна режим“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев