АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН: РУСИЯ ОБМИСЛЯ ДАЛИ ДА ПРИЗНАЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА ОТЦЕПИЛИТЕ СЕ УКРАИНСКИ РЕГИОНИ

Президентът нa РФ Владимир Путин
21.02.2022 / 17:18

Руският президент Владимир Путин заяви по време на Съвета на сигурност на страната, че Москва обмисля дали да признае независимостта на отцепилите се украински региони Донбаск и Луганск, съобщават Ройтерс и Франс прес.

"Нашата цел е да изслушаме колегите си и да определим следващите си стъпки в тази посока, като имаме предвид и призивите на лидерите на ДНР и ЛНР за признаване на тяхната независимост", каза Путин, използвайки акронимите на двата сепаратистки региона.

Изявлението му е факт, след като лидерите на два отцепили се региона в Източна Украйна, Донецка народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР), призоваха в понеделник руския президент да ги признае за независими.

"Моля ви да признаете суверенитета и независимостта на Луганската народна република“, заяви по-рано днес сепаратисткият лидер на региона Леонид Пасечник във видео, излъчено по руската държавна телевизия.

Денис Пушилин, лидер на Донецката народна република, отправи подобен призив.

"От името на целия народ на Донецката народна република ви молим да признаете Донецката народна република като независима, демократична правна и социална държава“, каза Пушилин. Той каза, че този ход може да "предотврати жертви сред цивилни", обвинявайки Украйна в планиране на атака, което Киев категорично отрече. Пушилин също поиска от Путин да договори споразумение за "приятелство" с отцепилата се територия, което ще включва сътрудничество в отбраната.

"През всичките тези години хората, които живеят в Донбас, са били тормозени", посочи Путин и подчерта:

"Тъй като Русия е изправена пред опасността от присъединяване на Украйна към НАТО, заплахата за страната ни ще се увеличи значително".

Руският президент Владимир Путин също така каза, че неговият френския колега Еманюел Макрон му е казал, че е имало промяна в позицията на Вашингтон по отношение на руските искания за гаранции за сигурност, но той не знае каква е тя.

Путин също така посочи, че Макрон му е споделил, че Украйна работи върху нови идеи за провеждане на избори в двата отцепили се региона.

Заговори се, че още днес Путин може да обяви в руската Дума признаване на отцепилите се украински региони.

Вашингтон заяви, че признаването на двете украински територии от страна на Москва "би представлявало грубо нарушение на международното право".

Ако Русия предприеме такава стъпка, това може да проправи пътя на Москва открито да изпрати военни сили и в двата региона с мотива, че се намесва като съюзник, за да ги защити от Украйна.

Междувременно стана ясно, че руският външен министър Лавров е потвърдил срещата си с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън на 24 февруари в Женева.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев