АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ОТГОВОРИ НА САЩ: ВСИЧКИ ВОЕННИ СИЛИ НА САЩ ОТ ИЗТОЧНА И ЦEНТРАЛНА ЕВРОПА ДА БЪДАТ ИЗТЕГЛЕНИ

Президентът Владимир Путин подчерта, че сме отворени за диалог , пише в документа
17.02.2022 / 21:28

На 17 февруари 2022 г. посланикът на САЩ Джон Съливан бе поканен в руското външно министерство и получи следната реакция на по-рано получения американски отговор относно руския проектодоговор между Руската федерация и Съединените американски щати за гаранции за сигурност. ”Российская газета” публикува пълния текст на съобщението на руското МВнР, което Агенция "Фокус" представя без редакторска намеса.

Обща характеристика

Заявяваме, че американската страна не даде конструктивен отговор на основните елементи на изготвения от руската страна проект на договор със САЩ за гаранции за сигурност. Говорим за отхвърлянето на по-нататъшното разширяване на НАТО, оттеглянето на „Формулата от Букурещ“, че „Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО“, и отхвърлянето на създаването на военни бази на територията на държави, които преди това са били част от СССР и не са членове на Алианса, включително използването на тяхната инфраструктура за провеждане на каквато и да е военна дейност, както и връщането на военните способности, включително ударни, и инфраструктурата на НАТО към състоянието от 1997 г., когато е подписан основополагащият акт Русия-НАТО. Тези разпоредби са от основно значение за Руската федерация.

Пренебрегна се пакетният характер на руските предложения, от които умишлено бяха избрани „удобни“ теми, които от своя страна бяха „изкривени“ в посока създаване на предимства за САЩ и техните съюзници. Този подход, както и съпътстващата го реторика от страна на американски официални лица, засилват основателните съмнения, че Вашингтон наистина е ангажиран с поправянето на ситуацията със сигурността в Европа.

Нарастващата военна активност на САЩ и НАТО в близост до руските граници е тревожна, докато нашите „червени линии“ и основни интереси на сигурността, както и суверенното право на Русия да ги защитава, продължават да се игнорират.

Окончателните искания за изтегляне на войските от определени райони на руска територия, придружени от заплахи за по-строги санкции, са неприемливи и подкопават перспективите за постигане на реални споразумения.

При липса на готовност от американската страна да договори твърди, правно обвързващи гаранции за гарантиране на нашата сигурност от САЩ и техните съюзници, Русия ще бъде принудена да отговори, включително чрез прилагане на военно-технически мерки.

По Украйна

Няма и не се планира никаква „руска инвазия“ в Украйна, която САЩ и техните съюзници декларират на официално ниво от есента на миналата година, следователно изявленията за „отговорността на Русия за ескалацията“ не могат да се разглеждат по друг начин, освен като опит за оказване на натиск и обезценяване на предложенията на Русия за гаранции за сигурност.

Споменаването в този контекст на руските задължения по Будапещенския меморандум от 1994 г. няма нищо общо с вътрешноукраинския конфликт и не се отнасят за обстоятелства, произтичащи от действието на вътрешни фактори там. Загубата на териториална цялост от украинската държава е резултат от протичащите в нея процеси.

Обвиненията към Русия, съдържащи се в американския отговор, че е „окупирала Крим“, също не издържат на проверка. През 2014 г. в Киев се състоя държавен преврат, чиито инициатори, с подкрепата на САЩ и техните съюзници, се насочиха към създаването на националистическа държава, която нарушава правата на руското и рускоезичното население, както и други „нетитулярни” етноси.

Не е изненадващо, че в такава ситуация кримчаните гласуваха за обединение с Русия. Решението на жителите на Крим и Севастопол да се върнат в Руската федерация е взето по свободна воля при упражняване на правото на самоопределение, залегнало в Устава на ООН. Не е използвана сила или заплаха със сила. Въпросът за принадлежността на Крим е затворен.

Ако Украйна бъде приета в НАТО, ще има реална заплаха режимът в Киев да се опита да „върне“ Крим със сила, привличайки Съединените щати и техните съюзници, в съответствие с чл. 5 от Вашингтонския договор, в пряк въоръжен конфликт с Русия с всички произтичащи от това последици.

Тезата, повторена в отговора на САЩ, че Русия уж е „разпалила конфликта в Донбас“, е несъстоятелна. Причините за него са чисто вътрешни. Уреждането е възможно само чрез прилагането на Минските споразумения и „Пакета от мерки“, приоритетът и отговорността за изпълнението на които са ясно определени и единодушно потвърдени от Резолюция 2202 на Съвета за сигурност на ООН, включително САЩ, Франция и Великобритания.

В параграф 2 от тази резолюция като страни са посочени Киев, Донецк и Луганск. Нито един от тези документи не споменава отговорността на Русия за конфликта в Донбас. Русия, заедно с ОССЕ, играе ролята на посредник в основния преговорен формат – Контактната група – и заедно с Берлин и Париж – в Нормандския формат, който формулира препоръки към страните в конфликта и наблюдава тяхното изпълнение.

За деескалация на ситуацията около Украйна е от основно значение да се предприемат следните стъпки. Това принуждава Киев да се съобразява с "Пакета от мерки", който предвижда спиране на доставките на оръжие за Украйна, изтеглянето на всички западни съветници и инструктори оттам, отказът на страните от НАТО от всякакви съвместни учения с въоръжените сили на Украйна и изтеглянето на всички чужди оръжия, доставени преди това в Киев извън украинска територия.

Във връзка с това обръщаме внимание на факта, че президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след разговорите в Москва с президента на Франция Еманюел Макрон на 7 февруари 2022 г. подчерта, че сме отворени за диалог и призоваваме „да се обмислят за стабилни условия за сигурност за всички, равни за всички участници в международния живот“.

Конфигурация на силите

Отбелязваме, че в отговора си на руските предложения Съединените щати настояват, че напредъкът в подобряването на ситуацията със сигурността в Европа „може да бъде постигнат само в условията на деескалация по отношение на заплашителни действия на Русия срещу Украйна“, което, както разбираме, предполага изискването за изтегляне на руските войски от границите на Украйна. В същото време САЩ са готови да говорят само за „взаимни задължения... да се въздържат от разполагане на постоянно базирани сили с бойни задачи на територията на Украйна“ и „да обмислят възможността за обсъждане на проблема с конвенционалните въоръжени сили."

Що се отнася до останалото, американската страна подминава с мълчание нашите предложения, съдържащи се в разд. 2 Чл.4 и ал. 1 от член 5 от проекта за двустранен договор и заявява, че „настоящата конфигурация на силите на САЩ и НАТО е ограничена, пропорционална и напълно съвместима със задълженията по Основополагащия акт НАТО-Русия“.

Изхождаме от това, че разполагането на въоръжените сили на Руската федерация на нейна територия не засяга и не може да засегне фундаменталните интереси на Съединените щати. Припомняме, че на територията на Украйна наши сили няма.

В същото време САЩ и техните съюзници местят военната си инфраструктура на изток, разполагайки контингенти в териториите на новите членове. Те заобиколиха ограниченията на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и доста свободно тълкуваха разпоредбите на Основополагащия акт Русия-НАТО относно отхвърлянето на „допълнително постоянно разполагане на значителни бойни сили“.

Ситуацията, която се е развила в резултат на тези действия, е неприемлива. Ние настояваме за изтеглянето на всички въоръжени сили и оръжия на САЩ, разположени в Централна и Югоизточна Европа и Балтийските страни. Убедени сме, че националният потенциал в тези зони е напълно достатъчен. Ние сме готови да обсъдим тази тема въз основа на членове 4 и 5 от руския проектодоговор.

Принцип на неделимостта на сигурността

Не видяхме в отговора на САЩ потвърждение, че американската страна е напълно ангажирана със спазването на неизменния принцип на неделимостта на сигурността. Общите изявления относно разглеждането от американска страна на този постулат директно противоречат на нежеланието на Вашингтон да се откаже от контрапродуктивния и дестабилизиращ курс на създаване на предимства за себе си и своите съюзници за сметка на интересите на сигурността на Русия.

Точно това се случва в резултат на неограниченото прилагане от страна на Северноатлантическия алианс, с водеща роля на САЩ, на политика на неограничено геостратегическо и военно развитие на постсъветското пространство, включително на територията на Украйна, което е от особено чувствителен характер за нас. Всичко това се случва директно до руските граници. Така нашите „червени линии“ и основни интереси на сигурността се игнорират, а неотменимото право на Русия да ги осигури е отказано. За нас това, разбира се, е неприемливо.

Освен това припомняме, че този принцип е залегнал в преамбюла на Договора от 2011 г. между Руската федерация и Съединените американски щати за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, който страните се споразумяха да удължат за 5 години без никакви изключения през февруари миналата година, а също и в редица основни документи на ОССЕ и Съвета Русия-НАТО, приети на най-високо ниво: в преамбюла на

Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г., в Парижката харта за нова Европа от 1990 г., Основополагащия акт Русия-НАТО от 1997 г., Истанбулската харта за европейска сигурност на ОССЕ от 1999 г., Римска декларация от 2002 г. НАТО-Русия и Декларация от Астана на срещата на върха на ОССЕ от 2010 г.

Отбелязваме, че полученият отговор споменава ангажимента на Вашингтон към концепцията за неделимост на сигурността. Но в текста се свежда до правото на държавите „свободно да избират или променят методите за осигуряване на своята сигурност, включително съюзните договори“. Тази свобода не е абсолютна и е само половината от добре познатата формула, фиксирана в Хартата за европейска сигурност.

Втората му част изисква при упражняване на това право да не се „... засилват сигурността си за сметка на сигурността на другите държави“. Не можем да разгледаме писмото, получено от НАТО от 10 февруари тази година. като отговор на посланието, изпратено от министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров на 28 януари 2022 г. до държавния секретар на САЩ Антони Блинкен по този въпрос. Поискахме отговор в национално качество.

Политиката на „Отворените врати” на НАТО

САЩ потвърждават своята „силна подкрепа" за политиката на „Отворени врати" на НАТО. Но това противоречи на основните задължения, поети в рамките на ОССЕ, преди всичко на задълженията „не укрепвайте сигурността си за сметка на сигурността на другите."

Тази политика не е в съответствие с насоките на самия Алианс, който след срещата на външния министър на НАТО на 6-7 юни 1991 г. в Копенхаген се ангажира „да не извлича едностранни предимства от променената ситуация в Европа“, „да не застрашава законните интереси“ на други държави, да не се стреми тяхната „изолация“ и да не прекарва „нови разделителни линии на континента“.

Призоваваме Съединените щати и НАТО да се върнат към изпълнението на своите международни задължения в областта на поддържането на мира и сигурността. Очакваме конкретни предложения от членовете на Алианса относно съдържанието и формите на правно закрепване на отказа от по-нататъшното разширяване на НАТО на изток.

Пакетен характер на офертите

Отбелязваме готовността на Съединените щати да работят по същество върху индивидуалния контрол на оръжията и мерките за намаляване на риска. В същото време те признаха, че Вашингтон най-накрая е признал оправдаността на редица руски предложения и инициативи в тези области, които бяха представени през последните години.

В същото време отново привличаме вниманието на американската страна към факта, че Русия в представените от нас документи относно гаранциите за сигурност предложи да върви по пътя на цялостно дългосрочно уреждане на неприемливата ситуация, която продължава да се развива в евроатлантическия регион. На първо място, ние говорим за създаване на стабилна основа за архитектура на сигурността под формата на споразумение за отказ на НАТО да предприема по-нататъшни действия, които вредят на сигурността на Русия.

Това остава неизменен императив за нас. При липса на такава силна основа взаимосвързаните мерки за контрол на въоръженията и намаляване на военния риск, които гарантират сдържаност и предвидимост на военната дейност в отделни области, дори и да могат да бъдат договорени, няма да бъдат устойчиви в дългосрочен план.

По този начин руските предложения имат пакетен характер и трябва да се разглеждат като цяло, без да се отделят отделните му компоненти.

В тази връзка бихме искали да се съсредоточим върху липсата на конструктивна реакция от Вашингтон и Брюксел на най-важните елементи на руската инициатива, които ясно идентифицирахме. Що се отнася до въпросите за контрол на въоръженията, ние ги разглеждаме изключително в общия контекст на всеобхватен, пакетен подход за решаване на проблема с гаранциите за сигурност.

„След СТАРТ“ и „уравнението за сигурност“

Съединените щати предлагат „незабавно" да се включат в разработването на „мерки за развитие на договора СТАРТ" в рамките на диалога за стратегическа стабилност. В същото време обаче американската страна се опитва да коригира подход, който не е съгласуван с нас, който предвижда фокусиране изключително върху ядрените оръжия, независимо от способността на определени оръжия да представляват пряка заплаха за националната територия на другата страна.

Подобен едностранен поглед върху нещата противоречи на разбиранията, постигнати на руско-американската среща на върха на 16 юни 2021 г. в Женева относно всеобхватния характер на стратегическия диалог, предназначен да положи основите за бъдещи мерки за контрол на въоръженията и намаляване на риска.

 

Русия продължава да се застъпва за интегриран подход към стратегическите въпроси. Предлагаме да се включим в съвместното разработване на ново „уравнение за сигурност“.

Съвкупността от елементи на предлаганата от нас концепция, която остава напълно актуална, беше представена на вниманието на американската страна – вкл. по време на срещите в рамките на стратегическия диалог и в представения от нас работен документ на 17 декември 2021 г. относно неговото съдържание.

Разгръщане на ядрени оръжия извън национална територия

В своя документ Съединените щати не реагираха на такъв елемент от предложения от нас „пакет“ от мерки като изтеглянето на ядрени оръжия, разположени извън нейните граници, на национална територия и отказ за по-нататъшното им разполагане извън националната територия, и се ограничиха до споменаване на необходимостта от справяне с проблема с нестратегическите ядрени оръжия в рамките на стратегическия диалог, без да се вземат предвид особеностите на тяхното разполагане и други фактори, засягащи сигурността на страните.

Искаме да уточним, че нашите предложения са за решаване на проблема с присъствието на територията на някои неядрени държави от НАТО – в нарушение на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) – на ядрени оръжия на САЩ, които са способни да поразяват цели на руска територия. Това ще включва премахване на инфраструктурата за бързо разполагане на такива оръжия в Европа, както и прекратяване на обучението на НАТО и ученията по боравене с тези оръжия, в които участват неядрени държави-членки на НАТО.

Без да се премахне този дразнител, обсъждането на темата за нестратегическите ядрени оръжия е невъзможно.

Наземни ракети със среден и по-малък обсег

Ние разглеждаме този въпрос като една от приоритетните области на руско-американския диалог за стратегическата стабилност. Вярваме, че тази категория оръжия е необходим компонент от новото „уравнение на сигурността“, което трябва да бъде разработено съвместно от Русия и Съединените щати.

Продължаваме да изхождаме от уместността на руските инициативи във времето след Договора за ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), които се основават на идеята за взаимнопроверими мораториуми върху разполагането на наземни ракети със среден ио по-малък обсег в Европа.

По принцип сме отворени за предметно разглеждане на начините за неговото практическо прилагане. В същото време отбелязваме продължаващата несигурност в подходите на Вашингтон към основните параметри на потенциалните мерки за контрол върху тези оръжия, преди всичко на тяхното покритие, което трябва да обхваща всички оръжия от съответния обхват в ядрено и неядрено оборудване.

Беше отбелязано, че Съединените щати приемат руския подход като основа, която предвижда взаимно разрешаване на взаимни опасения в контекста на съществуващия по-рано ДРСМО. Предложената от американска страна версия за развитие на нашата идея за мерки за взаимна проверка по отношение на комплексите Aegis Ashore в Румъния и Полша, както и някои съоръжения в европейската част на Русия, може да бъде доразвита.

Както се подчертава в изявление на руския президент Владимир Путин от 26 октомври 2020 г. и впоследствие многократно прдставяно на вниманието на американската страна, потенциалните мерки за прозрачност по отношение на руските съоръжения, които подлежат на съгласуване, могат да включват наблюдение на отсъствието на руската ракета 9M729 там.

Припомняме, че тази стъпка е проява на добра воля, като се има предвид, че характеристиките на ракетата 9M729 по никакъв начин не противоречат на изискванията на бившия ДРСМО и че САЩ не са предоставили никакви доказателства, които да потвърдят обвиненията срещу Русия. В същото време американската страна игнорира доброволното събитие, организирано от нас в периода на този договор на 23 януари 2019 г. за демонстриране на устройството и техническите характеристики на ракетата 9М729 и нейната пускова установка.

Тежки бомбардировачи и надводни военни кораби

Отбелязваме вниманието на американската страна към руската идея за допълнителни мерки за намаляване на риска във връзка с полети на тежки бомбардировачи в близост до националните граници на страните. Виждаме тема за обсъждане и потенциал за взаимно приемливи споразумения. Припомняме не по-малко важен елемент от нашето „пакетно“ предложение относно подобни преминавания на бойни надводни кораби, които също крият сериозни рискове.

Военни учения и маневри

Съединените щати не отговориха на предложенията, съдържащи се в разд. 2 Член 4 от руския проект на договор. Американската страна очевидно изхожда от факта, че е възможно да се намали напрежението във военната сфера чрез повишаване на прозрачността и допълнителни мерки за намаляване на опасността в съответствие с предложенията на Запада за модернизиране на Виенския документ.

Считаме такъв подход за нереалистичен и едностранен, насочен към „проучване“ на дейността на въоръжените сили на Руската федерация. Мерките за изграждане на доверие и сигурност съгласно Виенския документ от 2011 г. са адекватни на настоящата ситуация. За да се започне обсъждане на възможността за актуализирането им, трябва да се създадат необходимите условия.

И за това САЩ и техните съюзници трябва да се откажат от политиката на „сдържане“ на Русия и да предприемат конкретни практически мерки за деескалация на военно-политическата обстановка, включително в съответствие с ал. 2 Член 4 от нашия проектодоговор.

По отношение на предотвратяването на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него, приветстваме готовността на Съединените щати за подходящи консултации. Тази работа обаче не може да замени решаването на ключовите проблеми, поставени от Русия.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев