АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: ОСНОВНАТА ПОЛИТИКА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН Е ОБРАЗОВАНИЕТО

Стефан Радев
17.02.2022 / 15:17

Сливен е домакин на форум, посветен на темата за подкрепа за уязвимите групи и ромите и организиран от Българска телеграфна агенция (БТА). Днешната дискусия в Сливен приветстваха кметът Стефан Радев, който заедно с министъра на труда и социалната политика, областния управител на Сливенска област и евродепутати, в кратко резюме очертаха своите идеи за общоевропейските действия към уязвимите групи и ромите.

„Образованието е свързващо звено между всички политики. Трябва да се възползваме от всяка възможност и да създаваме условия за развитието на всички деца в България, независимо от техния етнос и самоопределяне“, каза кметът.

Той допълни, че образованието е основната политика, заложена в сърцевината на усилията на Общината за интеграция в дългосрочен план.

„Смятам, че на този етап имаме нужда от цялостно преформатиране на политиката за интеграция, от етническа, тя да бъде насочена към конкретни групи хора, територии с конкретен обхват – инфраструктурен и териториален. Там, където можем реално да измерваме дефицитите. По този начин ще използваме значителните ресурси, които отделя държавата за решаване на такива проблеми, ще постигнем забележим и най-важното, измерим напредък в средносрочен план“, заяви кметът на Сливен. Той бе категоричен, че фокусът на Общината ще продължи да бъде образованието, създаване на нови детски градини, възможност на децата от най-ранна детска възраст да научат езика, да се социализират в среда, която по-нататък ще им създаде възможности. Стефан Радев припомни казуса с преобразуването на Основно училище „Черноризец Храбър“ в с. Крушаре. След проведени разговори на сливенския градоначалник с жители на селото и директора на училището, преди две години учебното заведение беше преструктурирано в обединено. Така то дава възможност на децата от Крушаре и околните села да посещават училище и стимул да не отпадат след завършено основно образование. След завършване на десети клас в обединената структура, учениците ще могат да продължат своето обучение в професионално училище със същия профил.

Кметът благодари на основателя на проекта „Музиката вместо улицата“ – световноизвестния цигулар Георги Калайджиев, който също участва в днешния форум. Благодарение на него много млади музиканти от ромската общност в града се обучават успешно. Те изучават солфеж и получават безплатни уроци по различни класически музикални инструменти – цигулка, виола, флейта, пиано и др. Стефан Радев увери, че ще се търси устойчивост на проекта чрез съвместно взаимодействие с Общината.

В днешната среща участва и зам.-кметът Пепа Чиликова, която очерта основните социални дейности на Община Сливен, насочени към подкрепа на уязвимите групи.

Според интернет портала на Съвета на Европа близо 10 млн. наброява ромското население на стария континент. Принципите за равенство и липса на дискриминация са заложени в редица документи – от Общата декларация за правата на човека до Конституцията на Република България.

Днешното събитие е в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, на която БТА партнира с инициативата си „Български гласове за Европа“, с подкрепата на Европейския парламент.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев