АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛИЦИЯТА В БРЮКСЕЛ Е НА КРАК В ОЧАКВАНЕ НА „КОНВОЯ НА СВОБОДАТА“

В събота, 12 февруари протестиращите от "Конвой на свободата" влязоха в Париж, днес, 14 февруари се очаква да влязат и в Брюксел.
14.02.2022 / 08:58

Полицията на регион Брюксел е на крак заради очакваното навлизане в ранния следобед на т.нар. "Европейски конвой на свободата" в белгийската столица. Протестът срещу ограничителните мерки заради COVID-19 не е разрешен с мотива, че няма официално искане за провеждането му, съобщи Нова тв.

Участниците в конвоя се събраха в неделя вечер във френския град Лил, който е на около 120 км от Брюксел и заявиха, че в понеделник ще потеглят към белгийската столица. Те прибавиха към исканията си намаляване на данъците и повишаване на заплатите.

От федералната полиция отказват да съобщят точния брой на силите на реда, които ще охраняват входовете към града и само посочват, че броят им е достатъчен. От полунощ е в сила забрана за протест с моторни превозни средства, която ще бъде удължена най-рано до вторник сутринта. Неподчинението на полицията може да донесе затвор от 6 месеца до 10 години при утежняващи вината обстоятелства.

Обстановката вчера в белгийската столица беше спокойна, нямаше видимо присъствие на по-големи групи от силите на реда, забелязани бяха само заграждения около парка „Сенкантенер“, който се намира близо до европейските институции.

В събота конвоят успя да влезе в Париж въпреки забраната на властите. Стигна се до сблъсъци с полицията и употреба на сълзотворен газ. 97 души бяха арестувани, а глоби бяха наложени на над 500.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев