АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“, БСП И ДПС СЕ ОБЯВИХА СРЕЩУ ПРОВЕЖДАНЕТО НА ЛУКОВМАРШ

„Продължаваме Промяната“, БСП и ДПС се обявиха срещу провеждането на Луковмарш
11.02.2022 / 14:18

От парламентарната група на "Продължаваме Промяната" категорично се противопоставят срещу намеренията за провеждане на Луковмарш, както и срещу провеждането на каквито и да било неонацистки и профашистки мероприятия на територията на България. Това заяви в декларация от името на групата народният представител Татяна Султанова. БСП и ДПС подкрепиха това.

Демократичното настояще и бъдеще на България изключва подобни прояви на ксенофобия и език на омразата, се посочва в декларацията на ПП.

"Провокациите към насилие, пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм - нямат място в българското общество", посочи Султанова.

"Осъждаме всеки опит за провеждане на събития, застрашаващи социалния мир и достойнството на българските граждани", каза още тя.

"Започна 15-та година от влизането на България в ЕС, а ние все още не сме се справили със срамните призраци от миналото. В нашето настояще и бъдеще няма мясо за подобни прояви", се посочва в декларацията.

От името на БСП се обявявам категорично против провеждането на Луковмарш, заяви депутатът от левицата Александър Симов в декларация от парламентарната трибуна.

Той изрази удовлетворение, че темата вече е била поставена в тази зала, визирайки предшестваща декларация от "Продължаваме Промяната".

"Отдавна ни е омръзнало всяка година отново и отново да повдигаме тази тема, всяка година отново и отново да поставяме големите въпроси на българската демокрация и всяка година по някакъв странен начин това шествие да се оказва разрешено и всяка година по улиците на София да шестват тези мрачни сили, срещу които ние трябва категорично да се противопоставим", посочи депутатът от БСП.

"Не е нормално в 21 век в България да ставаме свидетели на подобни прояви", заяви Александър Симов и допълни, че на това един път завинаги трябва да бъде сложен край.

Симов посочи, че днес по една случайност е видял, че се навършват 31 години от кончината на един, станал вече легендарен, български поет - Веселин Андреев, написал стихотворението "Балада за комуниста" с онази реплика "Не човек, а желязо". Веселин Андреев е представител на поколението, което прекара своята младост в битка с всички демони, които някой се опитва да възкреси днес", каза той. Затова Александър Симов завърши декларацията с една фраза, която по думите му, Веселин Андреев би одобрил и която профилактично, от време на време би трябвало да прозвучава в тази зала: "Смърт на фашизма".

Депутатът от ДПС Станислав Анастасов посочи, че ДПС от 30 години осъжда Луковмарш.

"От 30 години обаче ние сме сами, сами сме и на контрапротеста срещу Луковмарш, за съжаление", каза той.

Анастасов отбеляза, че МВР има абсолютно всички ресурси да спре Луковмарш. "В момента вашият министър има всички ресурси да не позволи провеждането му, да видим дали ще го направи", обърна се той към управляващите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев