АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДУХА ЛИ ВЯТЪРЪТ НА ПРОМЯНАТА?

Зелен сертификат
09.02.2022 / 18:43

Преди 32 години музикалните титани Scorpions записаха песента си Wind of change и с нея отбелязаха края на една епоха - тази на неслучилия се комунизъм. Сега отново духат ветрове сред доскоро заспалата човешка общност и се появява надеждата за нова промяна - промяна, която да сложи край на двегодишната псевдомедицинска диктатура, ограничила правата на хората по целия свят и поставила под угроза живота, здравето, правото на труд и достойнството на много от тях.

Нормалният и мислещ човек никога не е обичан от властите, защото неговото свободно съзнание го прави независим. Той успява да се абстрахира от пропагандата и да направи собствен анализ и оценка на случващото се. Когато той вижда, че несъгласните биват пребивани, арестувани, а в някои случаи като в Нидерландия даже застрелвани на улицата, в главата му звънва алармен сигнал и този човек вече не може да бъде излъган или поробен. А ако се опре на своите съмишленици, не може да бъде и пречупен.

Огромно количество факти и съответно въпроси бяха изтъквани от мислещите хора, без те да получат реален отговор от официозните коментатори, те ги заобикаляха с насмешка и надменност. Нека да погледнем някои от тях:

1. Какъв е реалният медицински смисъл от противоепидемични мерки като въвеждане на системата на използване на цифровия ковид сертификат на ЕС (наричан разговорно „зелен сертификат“) или налагане на локдаун? Според мен и много други лекари и юристи, системата на зеления сертификат е безсмислена и вредна, тъй като ваксинираните могат да пренасят заразата и така да увеличават нивата на инфекция. Същото казва обаче и израелският финансов министър Авигдор Либерман, цитиран от The Jerusalem Post на 18.01.2022 г.:„Няма медицинска и епидемиологична логика в зеления сертификат, както утвържгдават много експерти. Това което се получава е директна вреда върху икономиката, ежедневния живот и в допълнение, значително се допринася да паника сред хората. Аз работя с всички партии да елиминираме зеления сертификат и да запазим един нормален начин на живот за всички ни.“

Изследване на изключително влиятелния университет Johns Hopkins, публикувано преди няколко дни, пък посочва пълната неефективност на локдауните за намаляване на смъртността от Covid-19, съчетано с огромната им ефективност в причиняването на гигантски икономически и социални щети.

2. Законосъобразни ли са системата на зеления сертификат и различните други правни механизми за налагане на принуда за ковид ваксинация - отново юридическият отговор е - Не. Такива правни механизми противоречат на Конституцията, законодателството за защита от дискриминация, на Кодекса на труда, на самия европейски регламент 2021/953 от 14.06.2021 г., който урежда правната рамка за въвеждането на зеления сертификат и на един куп други закони и международни договори. И със сигурност противоречат не само на българското законодателство, но и на правната система на всяка друга демократична държава. И тъй като това е обективната правна истина, достойни съдии от цял свят стъпиха върху нея и започнаха да дават отпор на случващото се - в края на миналата година съдът във Валония, Белгия, обяви използването на ковид пропуски за незаконно.

Върховният съд в САЩ през м. януари тази година блокира решението на администрацията на Байдън за задължителни ваксини за всички служители в предприятия, в които има наети 100 или повече лица. В Чехия преди няколко дни Върховният административен съд отмени изискването да се представя зелен сертификат за допускането до хотели, ресторанти и клубове. Съдията по делото отбелязва, че ваксинацията срещу ковид е доброволна и държавата няма право да принуждава хората да я прилагат.

Във Великобритания и Дания вече отпаднаха зелените сертификати и задължението за носене на маски. От 5-ти февруари Литва също премахна системата на зелените сертификати. И Финландия обяви, че възнамерява да поеме по този път. В Канада Конвоят на свободата вече 10 дни блокира столицата и напомня на властимащите за правилата на обществения договор.

Каква е ситуацията в България - тук има достойни хора като доцент Атанас Мангъров, професор Андрей Чорбанов, доктор Пламен Пасков, доктор Георги Тодоров и много други лекари и учени, които отстояваха твърдо своите позиции и даваха алтернативна гледна точка на фона на масовата пропаганда. Алтернативни позиции заехме също ред адвокати, а съм сигурен че същите идеи се изповядват и от голяма част от българските съдии, както и от голяма част от другите български граждани, без значение от техния пол, професия или занятие. В тази връзка трябва да бъдат поздравени съдиите от ВАС, които не се огънаха и отстояха юридическите принципи. По моя жалба срещу заповедта на министъра на здравеопазването от 19.10.2021 г. беше открито административно производство, което Административен съд - София град прекрати със съвсем формални доводи, както направиха и с жалбите на всички други колеги. Съдиите от ВАС обаче уважиха моите аргументи, позоваха се на Конституцията и отмениха прекратяването. Така Административният съд няма да може да избегне произнасянето по съществото на казуса, което е една съвсем малка стъпка, но все пак стъпка в правилната посока. В тази връзка чакаме и произнасяне на Конституционния съд по жалбата срещу решението за задължителния достъп със зелен сертификат в Парламента.

А може би на различни нива в българската администрация все пак се усещат за настъпващите метеорологични промени и започват леко да си припяват Scorpions, докато се озъртат предпазливо настрани. Щом даже професор Радка Аргирова обяви, че зеленият сертификат може би ще отпадне след месец, това е сигурен белег за задаващ се масов катарзис. Няма да се учудя някой хубав ден всички тези хора, които призоваваха за задължителна ковид ваксинация, рисуваха мрачни картини на масова гибел, пишеха доноси срещу колегите си, ратуваха за ваксиниране на бременни жени и малки деца с ваксини, одобрени под условие и прочие изведнъж да обявят, че са активни борци срещу ковид терора и винаги са били такива. И после пак да продължат шествието си по телевизионните предавания, но този път в новото си революционно амплоа. Nihil novum sub sole, както казват братята римляни. При всички случаи се задават все по-интересни времена, в пълно съзвучие с постулатите на конфуцианската школа.

Автор: Адвокат Милен Пенев

https://trud.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев