АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ Е НА РАЗПИТ В ПРОКУРАТУРАТА

 Премиерът Кирил Петков на разпит във Върховната касационна прокуратура, 9 февруари 2022 г.
09.02.2022 / 12:38

Премиерът Кирил Петков е на разпит във Върховната касационна прокуратура. Той е призован да повтори пред разследващите имената, които е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев в петък, за които, според Петков се знае, че са извършили престъпления, но прокуратурата не ги разследва.

На пристигане малко преди 12 часа във ВКС Петков направи коментар, че в папката, която носи, има публично известни материали, свързани с хора, „които извършили престъпления, но прокуратурата не е предприела действия“.

"Този разпит не го намирам като натиск, а като излишен пиар от тяхна гледна точка, каза пред журналисти в прокуратурата министър-председателят Кирил Петков.

По думите му "една прокуратура би трябвало сама да направи това домашно и сама да се самосезира".

"Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт да носи допълнителна информация и иска доказателства, но аз съм тук, за да предам всичко, което е в моите ръце. Това е публична информация. Тези хора не са от днес и от вчера", посочи той.

Петков заяви, че крайният списък, който е донесъл, включва 19 имена. "Аз съм сигурен, че тази информация я има и прокуратурата. Моят екип събра информация за тези хора, за които през последните 10 години сме чували, че са едни и същи имена".

Той каза, че ще предостави материали на разследващите, а по-рано посочи, че ще задава въпроси за разследвания, за които дотук няма информация какво се е случило.

Петков коментира и думите на президента от днес за разпита във ВКС. Премиерът каза, че не вижда в това институционален натиск или изнудване, а по-скоро проява на безпомощност на прокуратурата, която очаква някой да ѝ предостави информация за случаи, за които сама трябва да знае.

След министър-председателя в 15 часа за разпит е призована и началникът на кабинета му Лена Бориславова.

Тя е призована, защото е присъствала на разговора на премиера с Иван Гешев.

В коментар за призоваването си Кирил Петков каза по-рано, че с удоволствие ще свидетелства, но и ще пита прокурорите за случаи като „Барселонагейт“, „Мата Хари“, „Осемте джуджета“, магистралите, Българската банка за развитие и други.

„Всичките тези въпроси са доста важни, защото те са общоизвестни. Аз лично не съм запознат до този момент за конкретни действия, които са резултирали в потенциални обвинения. Като искаме да имаме работещо правосъдие, ние всички е хубаво да бъдем информирани какви са действията, които прокуратурата взима по тези важни казуси.

Ще направим списък от всички публикации, свързани с всички тези известни лица. Този списък ще бъде предоставен на прокуратурата, просто за да е ясно, че това са важни теми за обществото. И всичките тези публикации е хубаво да не останат във въздуха, а да има реакция в рамките на закона, ако прокуратурата реши, че това е най-добре. Разбира се, те са независим орган. Това си е тяхно решение“, каза Кирил Петков.

Вчера стана ясно, че обяснение по прокурорската проверка, по която са призовани Петков и Бориславова, е дал главният прокурор Иван Гешев като човека, подал сигнал за твърденията на министър -председателя.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев