АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АСЕН ВАСИЛЕВ ОБЕЩА НОВИ РЕВИЗИИ НА ПЕЕВСКИ

Асен Василев на среща с  БОЕЦ
09.02.2022 / 10:06

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е обещал на депутата от ДПС Делян Пеевски да бъдат направени нови данъчни ревизии. Това обяви гражданското сдружение БОЕЦ вчера във Фейсбук, след като се срещнаха с Василев.

Асен Василев обеща нови ревизии на Пеевски

"Министър Асен Василев пое ангажимент - на база новите представени документи и информация - да разпореди нови ревизии на Пеевски, включително и като физическо лице, като бъдат отворени и старите периоди, през които Бойко Борисов, Владислав Горанов и Галя Димитрова (бившият финансов министър и ексшефката на НАП) изпираха Пеевски и му издаваха данъчни индулгенции. Пеевски вече не е недосегаем. Това е добър знак", написаха от БОЕЦ.

От сдружението обясняват, че поводът за срещата им с Василев е била "злополучната ревизия" на Пеевски. В края на януари стана ясно, че Пеевски е пришит от НАП към данъчните ревизии по казуса "Барселонагейт". За разлика от другите ревизии по случая обаче тази на депутата от ДПС, санкциониран от САЩ по закона "Магнитски", обхваща само 2020 г. и е приключила със завидна бързина - само за месец и половина.

Тази ревизия е "поредното изпиране" на Пеевски, са казали БОЕЦ на Василев. Според тях НАП има допълнителни възможности, правомощия и инструменти за по-задълбочена ревизия, която да установи произхода на средствата на Пеевски.

От сдружението са занесли и нови данни на Василев. Включително разкритията на разследващия сайт BIRD.BG по досиетата "Пандора" за недекларирани от Пеевски офшорни фирми. Представили са и документ, според който Пеевски има статут на постоянно пребиваващ в Обединени арабски емирства (ОАЕ). "Това е посока на проверка, от която от една страна НАП може да установи дали Пеевски е "местно лице" и данъчно задължен за България, или е пребивавал повечето време в Дубай. Издаването на документ за постоянно пребиваващ изисква Пеевски да е живял повече от 183 дни (през дадената година или години) на територията на ОАЕ. Самият документ е валиден и за 2018 г.", обяснява БОЕЦ.

Те напомнят, че през 2019 г., когато Пеевски се кандидатира и бе избран за евродепутат, са завели дело срещу участието му в изборите точно заради данни за липса на уседналост и съмнения, че живее основно в Дубай. "В хода на делото Пеевски бе призован и чрез своите адвокати представи собственоръчно подписана декларация за уседналост. Сега може да се окаже, че е лежесвидетелствал и е представил документ с невярно съдържание", обяснява още сдружението.

Преди дни вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че има основания главният прокурор да поиска свалянето на депутатския имунитет на Пеевски. Тогава се разбра, че още от януари спецпрокуратурата работи по проверка срещу него, по която са присъединени и сигналите на БОЕЦ, пратени до ГДБОП срещу депутата от ДПС.

Източник: "Сега"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев