АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ С 9 ВЪПРОСА КЪМ ПРОКУРАТУРАТА

 Кирил Петков
07.02.2022 / 19:41

Малко повече от час след съобщението на прокуратурата, че ще разпита министър-председателя, Петков даде извънреден брифинг, за да каже, че с удоволствие ще отиде в прокуратурата, за да зададе 9 въпроса, сред тях какво става с аферата "Мата Хари", с разследванията след списъка "Магнитски", с казуса "Осемте джуджета" и героят в него - бившият следовател Петър Петров, по-известен като Петьо Еврото, с "Барселонагейт"; да попита и има ли връзка между строителните компании, които ремонтират язовирите и Таки, прехвърляни ли са пари за строителсво на магистралите към ГЕРБ. На въпрос изброявал ли е имена по време на срещата си с главния прокурор, Кирил Петков отговори:

"Попитах също защо няма развитие по публично известни информации, свързана с г-н Пеевски, с г-н Манолев, г-н Илко Желязков, г-н Гайтански, г-н Петьо Еврото, Таки, за "Осемте джуджета". Имаше толкова много информация изнесена, на няколко части и аз лично не съм не съм разбрал дали има конкретни действия срещу описаните там хора".

Докато премиерът говореше, стана ясно, че призовкар е дошъл в Министерския съвет. Обяви го началникът на кабинета му Лена Бориславова, която вече е получила призовка за 9 февруари.

""Във връзка с проверка по прокурорска преписка № 1475/2022 г. по описа на ВКП" - това е цялата информация, която се предоставя в призовката".

Докато ѝ я връчвал, призовкарят получил обаждане да не връчва призовката на премиера и да си тръгва. Предположението на Бориславова беше, че вероятно причината е да не се връчва пред камерите.

Когато обаче бъде призован и отиде в прокуратурата, Кирил Петков ще носи списък, каза самият той:

"Списък от всички публикации, свързани с всички тези известни лица. Този списък ще бъде събран и предоставен на прокуратурата. Всичките тези публикации е хубаво да не останат във въздуха, а да има съответна реакция в рамките на закона, ако прокуратурата реши, че това е най-добре. Разбира се, те са независим орган. Това си е тяхно решение, но ще се радвам да предоставим целия този лист от хора, които ние всички знаем и вие, като журналисти, сте успели да осветите".

Новината за предстоящите разпити на Кирил Петков и Лена Бориславова дойде часове, след като стана ясно, че Сотир Цацаров, който ще е шеф на Антикорупционната комисия още точно 21 дни, е "поканил" за обяснения правосъдния министър Надежда Йорданова.

От Йорданова бившият главен прокурор иска данни в подкрепа на твърденията ѝ за нарушения на сегашния главен прокурор. В края на януари Анкиропуционната комисия се самосезира по тези твърдения и поиска от Йорданова заверено копие на сигналите срещу Гешев, които е получила. Тя обаче не изпратила нищо - и затова утре в 11 я чакат в отдел "Антикорупция" на КПКОМПИ. От пресцентъра ѝ, уведомиха че тя е заявила, че няма да отиде в Комисията, защото „не е налице законно-обоснована причина за това“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев