АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДОСТИНА АЛЕКСАНДРОВА: COVID ЩЕ ИМА ПЕРИОДИЧНИ ПРИПЛАМВАНИЯ, УГАСВАНИЯ, ОГНИЩА

Радостина Александрова
07.02.2022 / 09:12

Sars-Cov-2 ще си остане с нас и ще продължи да циркулира с периодични припламвания и огнища, каза вирусологът в предаването "Преди всички" на БНР.

По първоначални данни новият подвариант на Омикрон - BA.2, дава предимство на вируса и в обществото изпреварва класическия Омикрон, като се предава с около 30 на сто по-добре в домакинството, обясни пред БНР вирусологът проф. Радостина Александрова. Към момента няма данни за по-тежко протичане и по-висока смъртност на новия подвариант. Той се разпространява доста добре в Дания, Великобритания, Индия, посочи тя.

Никой от нас не бива да си прави илюзии – нито преболедувалите, нито ваксинираните, смята вирусологът. „На практика никой не е застрахован от инфекция", подчерта тя.

Между юни и октомври коронавирусите се разпространяват по-слабо, припомни специалистът. В един момент пандемията ще отшуми, но точно кога ще чуем тази новина, все още не знаем, каза проф. Александрова.

Успокояването на пандемията няма да стане едновременно във всички държави, предупреждават експертите. Ще има „периодични припламвания, угасвания, огнища“, уточни вирусологът. Настоящият коронавирус ще си остане с нас, поясни проф. Александрова. „И той показва, че изключително добре успява да намери уязвимите хора. (…) Дали ще бъдем в пика на вълната, или ще бъде по-спокойно, този вирус ще продължи да циркулира.“

В ход са различни проучвания за постковид синдрома при различните варианти на коронавируса. Най-голямото проучване е сред 48 хил. преболедували. „Най-честите са умора, задух и т.нар. мозъчна мъгла. Това се среща и при млади хора", обясни вирусологът.

Поне за момента няма връзка между тежестта на протичане на самото заболяване и постковид синдромите, допълни Радостина Александрова. По думите ѝ, ваксината намалява риска от постковид усложнения.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев